Særlig rundt Øyeren bør folk forberede seg, for der kan det bli verre enn under flommen i 2011.

— Det vannet som har kommet, skal vekk, sier vassdrags- og energidirektør Per Sanderud fredag ettermiddag.

Han advarer om at det kommer til å bli flere skader, og oppfordrer de som bor i flomutsatte områder til å tømme kjellere.

Ved Øyeren mener NVE at det kommer til å bli verre enn i 2011, men ikke så ille som i 1995. Drammensvassdraget, Randsfjorden og Sperillen har også mye vann nå.

— Vi har åpnet alle sluser og sender mye vann nedover. Det skaper høy vannføring nedover, men vi mener det er riktig med tanke på det vannet vi ser at skal nedover senere, sier Sanderud.

Alpinløypen i Kvitfjell rasert

Flommen de siste dagene skyldes varmt vær som satte fart i snøsmeltingen, kombinert med regnvær.

— Neste uke er det meldt mer nedbør. Det gjør at trykket på de store innsjøene opprettholdes. Kommer det mer enn forventet, kan det skape vanskeligheter, sier NVE-sjefen.

Alpinløypen i Kvitfjell er blant områdene som har fått store skader. For tredje gangen på 18 år har flommen herjet i Kvitfjell, men det er første gang at deler av alpinløypa er rasert. Vannmassene har gjort enorme skader fra «S-svingene» og ned, både i utfor- og servicetraseen ned mot målområdet.

— Dette er veldig trist og leit for oss. Nok en gang står vi foran en stor utfordring. Ødeleggelsene er enorme, sier Svein Mundal, som er arrangementssjef for de årlige verdenscuprennene i Kvitfjell.

— Bekker har funnet nye traseer i utforløypa, mens også bygningene i målområdet står under vann. Vi har fått berget mye utstyr i målområdet, men dette er en tung dag for oss, sier han oppgitt.

- Nå kommer den stille flommen

Beredskapsminister Grete Faremo (Ap) uttrykker uro over at drikkevannskilder flere steder er blitt forurenset på grunn flommen. Under det ukentlige møtet i regjeringens krisestøtteenhet (KSE) fikk Faremo fredag ettermiddag en fersk statusrapport om flommens herjinger i Sør-Norge.

— Nå kommer den stille flommen, så jeg er ikke rolig ennå, sier Faremo til NTB etter møtet.

På møtet meldte blant annet Mattilsynet om at drikkevannskilder flere steder i Oppland er forurenset, og at befolkningen oppfordres til å koke vannet. Faremo uttrykte at hun var bekymret for dette og stilte flere spørsmål til ansvarshavende i Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB) om dette.

Politiet og DSB melder at flommen har trukket seg tilbake eller stabilisert seg på de fleste stedene nord i flomområdet. I sør, i Hedmark, Akershus og Østfold er derimot de veldige vannmassene ventet i løpet av helgen eller ut i neste uke