Forlanger at Høie rydder opp i Aleris-avtalene

«Hårreisende». «Utilgivelig». «En stor skandale». Opposisjonen går hardt ut mot det offentliges innkjøp av kostbar, privat øyebehandling.

RIMELIGERE: Sykepleier Elisabeth Berg (til v.) og øyelege Iram Mir på Ullevål universitetssykehus gjør de siste forberedelser før Gunnar Fæhn får sin øyeinjeksjon. Kostnaden er mye lavere enn hos det private sykehuset Aleris.
 • Tron Strand
 • Eystein Røssum
Publisert Publisert
icon
Denne artikkelen er over tre år gammel

Hvordan endte det offentlige helsevesenet opp med å betale Aleris 200 millioner kroner for en øyebehandling som offentlige sykehus sier de kunne gjort for en brøkdel av prisen?

Opposisjonspartiene på Stortinget forlanger klare svar, etter at BT onsdag avslørte summene som er betalt til det private helseforetaket for øyeinjeksjoner: 21.900 kroner pr. behandling av øyesykdommen våt AMD.

OPPRØRTE: – Hemmeligholdet må opphøre, mener lederen for helse- og omsorgskomiteen på Stortinget, Olaug V. Bollestad (KrF). Sps Kjersti Toppe (bak) mener BTs avsløringer om Aleris-avtalene er «utrolig provoserende», og krever at helseminister Bent Høie (H) gransker hva som har skjedd.

– En skandale

– Det er hårreisende og en skandale at Helse Sør-Øst betaler så mye for en injeksjon. Det er jo seks ganger mer enn det de offentlige sykehusene gjør samme inngrep for, sier Tuva Moflag (Ap), stortingsrepresentant og medlem av helse- og omsorgskomiteen.

Hun mener avtalen har ført til utarming av de offentlige sykehusene.

– Det er meningsløst. Dette er penger vi burde brukt til å bygge opp en kostnadseffektiv behandling på de offentlige sykehusene, sier Moflag.

Les også

Kjøpte private øyeoperasjoner som er seks ganger dyrere enn på offentlige sykehus

KrF: – Helseministeren må reagere

Både øyeavdelingen ved Sykehuset Innlandet og øyeavdelingen på Ullevål har lagt frem regnestykker som viser at de gjør den samme jobben for rundt én sjettedel av prisen.

Lederen for helse- og omsorgskomiteen, Olaug V. Bollestad (KrF), mener saken vitner om dårlig forvaltning av penger som er bevilget til norske pasienter. Hun forventer at helseministeren reagerer.

Mindre, ikke mer helse

– Hemmelighold av priser er en del av utfordringen, og for å sikre forsvarlig bruk av tjenester fra private må hemmeligholdet opphøre. I denne saken fremstår det som Helse Sør-Øst mangler nødvendig styring og innsyn hos private de har rammeavtaler med. Nå må helseministeren på banen.

– Regjeringen peker på konkurranseutsetting av offentlige tjenester som et viktig anliggende for å få mer helse for pengene, men her ser vi eksempel på at det motsatte skjer, sier Bollestad.

Les også

Aleris økte profitten ved å splitte medisindoser

– Utilgivelig sløsing

SV-leder Audun Lysbakken legger ikke fingrene imellom:

– Dette er en stor skandale. Det er utilgivelig sløsing med skattepenger – penger som kunne kommet mange pasienter til gode. Og saken viser hvor naiv den norske velferdsstaten kan være i møte med velferdsprofitører og kommersielle selskap.

Summene som Helse Sør-Øst har brukt på den private øyebehandlingen har vært stemplet som forretningshemmeligheter, og dermed ikke vært kjent. Heller ikke for de offentlig ansatte øyespesialistene som utfører den samme behandlingen rundt om på sykehusene.

– Saken viser at vi må kjempe imot hemmeligholdet. Og vi trenger et finansieringssystem som stimulerer sykehusene til å gjøre jobben selv, sier Lysbakken.

OVERSIKT: SV-leder Audun Lysbakken vil vite om helseministeren har oversikt over hva Helse Sør-Øst får igjen for å kjøpe private helsetjenester for fire milliarder kroner.

Digert pengesluk

SV-lederen har alt sendt et skriftlig spørsmål til helseminister Bent Høie:

«Helse Sør-Øst oppgir på sine sider at de kjøper eksterne helsetjenester for fire milliarder kroner, har statsråden oversikt over hvor mange av disse tjenestene helseforetaket kunne gjort selv til en billigere penge, basert på enhetskostnadene ved behandling?» spør han.

– Han må svare på hvordan dette kan skje. Vi vil også vite om det kan ligge flere liknende saker i helseforetakene. Dette pengesluket kan jo være digert, sier Lysbakken.

Les også

Med øye for profitt

– Vanvittig og provoserende

Kjersti Toppe (Sp) mener det som har kommet frem må få konsekvenser.

– Saken er helt vanvittig og utrolig provoserende, sier Hordalands-representanten, som også er nestleder i helse- og omsorgskomiteen. Hun krever at de økonomiske sidene ved avtalen blir gransket.

– Dette kan ikke bare få passere. Dersom Helse Sør-Øst har visst at de har betalt millionvis i overpris, så er noe hakkende galt, sier Toppe.

Også hun har alt stilt helseministeren flere spørsmål, og vil blant annet vite om Bent Høie vil sørge for en granskning av saken.

– Gjør ikke jobben sin

Hun spør også om helseministeren «vil redegjøre for om offentlige helsekroner i hundremillionersklassen er misbrukt siden behandlingen kunne vært utført for en sjettedel av prisen i det offentlige», og om han vil «sørge for at avtalen med Aleris sies opp og at det i fremtiden settes krav til åpenhet om pris når offentlige sykehus kjøper tjenester av private.»

– Her er det ikke snakk om småpenger. Som statsråd er han sjef for helseforetakene, og lar han slike ting skje uten å reagere, så gjør han ikke jobben sin, slår Toppe fast.

Les også

Bent Høie om legemiddel-triks: – Jeg synes det er uetisk

Mistenker uproffe innkjøp

Både hun og SV-leder Lysbakken mener det er et problem at det offentlige ikke er proffe nok når de inngår slike avtaler med private.

– Det er for eksempel vanskelig å forstå at det offentlige inngår mangeårige avtaler som ikke tar høyde for at behandlingen kan bli billigere etter hvert, sier Lysbakken.

– Det er dessverre ikke første gangen at det offentlige er en dårlig innkjøper. Saken viser at mest mulig bør utføres i offentlig regi. Det er greit å hente inn privat hjelp i kortere perioder, ved prekære behov. Men vi må finne ut hvordan dette fikk utvikle seg og pågå i så mange år, sier Toppe.

MÅ STOPPE: – En slik ressursbruk kan ikke fortsette, sier Aps helsepolitiske talsperson, Ingvild Kjerkol.

Aps helsepolitiske talsperson, Ingvild Kjerkol, sier at en slik bruk av penger og ressurser ikke kan fortsette:

– Her avdekkes et system hvor vi betaler en regning som er mange ganger høyere enn det vi kan få til i det offentlige. Dette er ikke det vi streber etter, nemlig riktig behandling til riktige pasienter og til riktig pris.

– Slik kan vi bare ikke ha det. Det finnes mange bedre måter å ta unna ventelister på enn dette, for eksempel ved utvidet åpningstid på offentlige sykehus, sier Kjerkol.

Publisert

Les mer om dette temaet

 1. Aleris økte profitten ved å splitte medisindoser

 2. Kjøpte private øyeoperasjoner som er seks ganger dyrere enn på offentlige sykehus

 3. Mener hemmelige avtaler bryter norsk lov

 4. Med øye for profitt

 1. Kjersti Toppe
 2. Ingvild Kjerkol
 3. Audun Lysbakken
 4. Bent Høie
 5. Sykehus
BT anbefaler

– Statnett har bygget en linje som ikke fungerer

– Det er skremmende hvor lite strøm vi klarer å føre sørover i Norge, sier Bengt Jostein Haugnes.

LES SAKEN