Advokat tiltalt for fiskerot

Advokat Roar Vegsunds lakseeventyr endte i politiets garn. Superior AS sendte 25 millioner til europeiske fiskeprodusenter uten dokumentasjon. Hensikten var å lure EU, mener politiet.

Publisert Publisert
  • Trond Nygard-sture
icon
Denne artikkelen er over 14 år gammel

Saken fikk sitt dramatiske høydepunkt da politiet troppet opp på kontoret til Roar Vegsund i november for to år siden på jakt etter dokumenter.

Også lakseprodusenten Norwell AS i Florø fikk besøk av politiet.

Omtrent samtidig ble Superior AS, som hadde som oppgave å eksportere laksen fra Norwell, slått konkurs. I de foregående 11 månedene strømmet det mange titall millioner kroner ut og inn av selskapets konti, så godt som uten dokumentasjon, ifølge politi og bostyrer.

En strøm av millioner

Nå er advokat Roar Vegsund, tidligere styreformann i Superior, og Helge Hetland, tidligere eier og daglig leder i selskapet, tiltalt for brudd på regnskapsloven under særlig skjerpende omstendigheter.

Her er de viktigste tiltalepunktene:

  • Superior AS bokførte eksportsalg for 31,7 millioner kroner uten at det er dokumentert med fakturaer. Salget skjedde før Vegsund tiltrådte som styreformann.
  • Selskapet kjøpte laks for 22 millioner uten det er dokumentert med bilag.
  • Superior overførte over 50 millioner kroner i euro til Norwell som betaling for laks, uten at pengene ble bokført.
  • Norwell overførte over 23 millioner kroner i euro til Superior, uten at dette fremgikk av noe regnskap.
    Ifølge tiltalen var Vegsund styreformann og reell daglig leder i Superior AS fra mai 2002 til konkursen. Da disponerte han også flere av selskapets konti.

Før det var Hetland daglig leder.

Verken Vegsund eller Hetland er tiltalt for å ha beriket seg selv, men for regnskapsrot i eliteklassen.

— Det var ikke regnskap i det hele tatt. Da er det ikke mer enn rett og rimelig at de ansvarlige må stå til rette for det, sier advokat og bostyrer Roald Angelfoss.

- Erkjente fusk i Frankrike

Fra konti hos Superior ble det også sendt nærmere 25 millioner kroner ut av landet. Pengene gikk blant annet til Spania, Tyskland, Danmark, England, Sveits, Finland og Frankrike.

Mottakere av pengene viste seg å være firma som tidligere hadde kjøpt laks av Superior og Norwell. De største summene - til sammen åtte millioner - gikk inn på konti til to selskap i Frankrike.

I september i fjor dro politispesialist Magne Eggen og politiadvokat Kaare Songstad ved Hordaland politidistrikt til Bologne sur Mer. Sammen med en rekke tjenestemenn fra det franske skattepolitiet og økopolitiet dro de på ubedt besøk til bedriftene.

— Direktørene i de to franske selskapene ble pågrepet. Under avhør erkjente de at hensikten med transaksjonene var å omgå EUs pålegg om minstepriser.

- Omgikk EU-regler

Dermed fikk politiet sin hypotese bekreftet: Da de utenlandske selskapene kjøpte laksen, fikk de tilsendt fakturaer som overholdt minsteprisen på laks i EU. Pengene betalte de inn til Superior, som sendte de videre til Norwell AS.

En tid etter gikk deler av de innbetalte pengene i retur til Frankrike, via Superior sin konto. Dermed ble den reelle prisen lavere enn EUs minstepris.

En eventuell omgåelse av EU-reglene er ikke omfattet av denne tiltalen.

BT presiserer at dagens ledelse i Norwell AS ikke er involvert i denne saken.

Publisert
Takk for at du leser BTIkke gå glipp av alle nyheter fra Vestlandets største avis.
Bli abonnent

Les mer om dette temaet

  1. - Jeg ble ført bak lyset

Foto: Bergens Tidende

BT anbefaler

Mann skal ha voldtatt barnevaktene (14)

Han erkjenner ikke straffskyld.

LES SAKEN