Norwegian har til nå meldt at de satser på å kunne fly nesten som normalt gjennom helgen. Konsekvensene skulle eventuelt først bli merkbare når streiken trappes kraftig opp fra onsdag. Men allerede i dag begynner streiken nå å bli synlig på selskapets ruteplan.

— Dessverre har vi noen kanselleringer og forsinkelser i dag. Vi skal prøve å operere så mange flygninger som mulig, men har ikke klart å fylle helt opp med piloter, sier kommunikasjonsrådgiver Astrid Mannion.

Blant avgangene som allerede er kansellert er morgenflyet fra Gardermoen til København, i likhet med begge dagavgangene fra Oslo til Kristiansand - inkludert returen.

Også ettermiddagsflyene fra Oslo til Stavanger og Bergen er innstilt på grunn av streiken.

Det samme er kveldsavgangen til Bergen, og begge de seneste avgangene mellom Bergen og Oslo. Også to avganger fra København og Stockholm er innstilt, mens ett Norwegianfly fra Gøteborg foreløpig er kansellert.

HER SER DU HVILKE AVHANGER SOM ER BERØRT.

Omstridt pilotbruk

Det er bare de skandinaviske pilotene som er i streik, og Norwegians langruter vil ikke bli berørt av streiken.

Norwegian satser på å fly inn utenlandske piloter fra andre datterselskaper for å kunne operere rutene som er rammet av streiken i Norwegian air Norway (NAN).

Partene er dypt uenige om hvorvidt dette er streikebryteri. Norwegiansjef Bjørn Kjos mener han er i sin fulle rett til å hente inn folk fra andre datterselskaper, mens leder i fagforeningen Parat, Hans-Erik Skjæggerød, betegner selskapets oppførsel som «organisert streikebryteri» og «helt forkastelig». Flere eksperter på arbeidsrett mener saken er i en gråsone.

NHO-direktør Kristin Skogen Lund har gått ut med en støtteerklæring til Norwegian der hun uttaler at morselskapet Norwegian Air Shuttle har gjort en samvittighetsfull og god vurdering.

Astrid Mannion ønsker ikke å opplyse hvor mange piloter som så langt er satt inn for de streikende.

Blir booket om

Hun oppfordrer de reisende til å komme til flyplassen i riktig tid og følge med på selskapets nettsider. De som blir berørt av uregelmessigheter vil få beskjed på sms. Hun understreker at Norwegian vil prøvfe å booke om alle passasjerer som blir berørt til neste avgang.

— Vårt hovedfokus er at alle skal komme seg frem til destinasjonen sin, sier Mannion.