Fire nye statsråder inn, tre ut

Erna Solberg (H) hadde ingen overraskelser med seg på Slottsplassen.

GOD STEMNING: Statsminister Erna Solberg kommer ut fra møtet med kong Harald sammen med Sylvi Listhaug (Frp) og Vidar Helgesen (H).
  • Ole Valaker
  • NTB
Publisert Publisert
icon
Denne artikkelen er over seks år gammel

Følg saken direkte i NTBs liveblogg under og les artikkel under.

Statsminister Erna Solberg kunngjorde endringene i ekstraordinært statsråd klokken 09.30 onsdag. Etter et kort møte med kongen var de nye statsrådene klare til fotografering på Slottsplassen.

Per Sandberg (Frp), Linda Hofstad Helleland (H), Jon Georg Dale (Frp) og Anniken Hauglie (H) blir statsråder. I tillegg går Sylvi Listhaug (Frp) inn i en nyopprettet stilling som statsråd med ansvar for innvandring og integrering.

BTs Frøy Gulbrandsen om Listhaug: Hun har vært solid (abo)

LUTTER ØRE: Da statsminister Solberg holdt pressekonferanse i regjeringens representasjonsbolig onsdag formiddag, satt de ferske statsrådene på første rad.

Tre sittende statsråder har fått nye oppgaver i regjeringen. Samtlige av de sju var kjente navn fra lekkasjene det siste døgnet.

Statsministeren sparte sine offisielle uttalelser til en pressekonferanse i regjeringens representasjonsbolig som begynte klokken 10.25. Der kom det frem at den tidligere skolebyråden Hauglie blir ny arbeidsminister.

— Økt arbeidsledighet og lav oljepris har bidratt til at vi har større omstillingsutfordringer. Arbeids- og sosialdepartementet er viktig for omstillingen i norsk økonomi og sikrer arbeidsplasser. Jeg er veldig glad for at Anniken Haugli vil ta på seg denne jobben, sa Solberg, som også takket Eriksson for hans innsats.

Helleland blir ny kulturminister, mens Dale overtar for Listhaug som landbruksminister.

Nå følger nøkkeloverrekkelser på rekke og rad i de ulike berørte departementene.

Slik var spekulasjonene på forhånd:

Les også

Disse kan komme inn i regjeringen

Mektig par

Spekulasjonene har gått siden tirsdag om en større regjeringsrokade. Det er første gang i sine to år som statsminister at Solberg gjør endringer.

Regjeringen utvides fra dagens 18 til 19 statsråder.

Flere medier meldte tirsdag at de under hånden har fått bekreftet skiftene, og i løpet av dagen ble mediene også tilnærmet samstemte. Os-ordfører Terje Søviknes (Frp) ble lenge holdt frem som en het kandidat.

NYE KOSTER: Jon Georg Dale (FrP) blir landbruksminister, Linda Hofstad Helleland (H) blir ny kulturminister, Per Sandberg (FrP) blir ny fiskeriminister og Anniken Hauglie (H) blir arbeids- og sosialminister.

Tre statsråder forlater regjeringen: kulturminister Thorhild Widvey (H), arbeidsminister Robert Eriksson (Frp) og klimaminister Tine Sundtoft (H).Solberg kommenterer skiftet av kulturminister slik:

— Thorild har både under Bondevik to-regjeringen og nå, vist engasjement, kapasitet og evne til å stå på. Helleland kjenner feltet godt. Vi som kjenner Linda godt vet at vi har fått en energibombe inn i regjeringen.

Med utnevnelsen blir Helleland og ektemannen Trond, som er parlamentarisk leder for Høyre, et mektig par i norsk politikk.

Men det får ingen betydning for mannens rolle som parlamentarisk leder.

— Vi kan ikke gripe inn og endre politiske karrierer selv om de møter hverandre på Stortinget og blir glad i hverandre, var statsministerens klare svar, sier Solberg.

Bytter beite

Tre andre bytter departement: Sylvi Listhaug fra Landbruksdepartementet blir altså statsråd med ansvar for asyl- og innvandringsfeltet under Justisdepartementet. Vidar Helgesen (H) blir klimaminister og Elisabeth Aspaker (H) blir ny europaminister.

Regjeringsendringene betyr også et skifte av flere statssekretærer:

  • Jøran Kallmyr (Frp) går fra justisminister Anders Anundsen (Frp) til påtroppende innvandrings og integreringsminister Sylvi Listhaug.
  • Politisk rådgiver André Kolve (Frp) er utnevnt til statssekretær for partifellen og finansminister Siv Jensen.
  • Ingvil Smines Tybring-Gjedde (Frp), konen til Christian Tybring-Gjedde, blir olje- og energiminister Tord Liens (Frp) nye statssekretær.
  • Bård Folke Fredriksten (Frp) blir statssekretær for den nye kulturministeren Linda Cathrine Hofstad Helleland (H).
    Siste i cruisesaken:
Les også

Mæland avhørt av politiet

Fersk fiskeriminister

FORNØYD: Per Sandberg (FrP) fikk blomster på første dag som fiskeriminister.

Frps nestleder Per Sandbergs inntreden som ny fiskeriminister, var noe av det som fikk mest omtale tirsdag. Sandberg selv nøyde han seg med å fortelle VG at han har «et godt forhold til fisk», og at han har jobbet som fisker i en måned. På spørsmål fra NTB om hva han kan om fiskeripolitikk, svarte han slik:— Jeg er generalist, jeg, vet du.

Twitter flommet over av vittigheter om Sandbergs nye rolle, men Civita-leder Kristin Clemet mener utnevnelsen ikke er så dum. Hun peker på at en fiskeriminister nærmest er programforpliktet til å reise land og strand rundt. Det vil gi Sandberg god mulighet til å beholde kontakten med grasrota, og han vil nok ikke la seg begrense av rollen.

— Det kan bli masse sitatverdig stoff ut av hans møter med fiskerne rundt om i landet, påpeker hun.Da Sanberg fikk nøkkelen til sitt nye kontor, var han både stolt og i godt humør. Han og forgjengeren Elisabeth Aspaker skrøt av hverandre.

— Jeg bor på Senja og representerer Sør-Trøndelag. Jeg er veldig glad i kysten, veldig glad i fiske. Der vi bor er det flere tusen rådgivere hver eneste dag på dette feltet. Derfor har jeg registrert hvilken fantastisk jobb du har gjort. Jeg er helt sikker på at 2015 blir et nytt rekordår, sa Sandberg.

— Denne næringen er så viktig og kraftfull og voksende, men at det er enkelt, det tror heller ikke jeg. Men skal jeg først hoppe etter noen, så er jeg heldigstilt. Jeg er gammel skihopper og har hoppet ned mange skibakker som ung, la han til.

«Oljeselskapene må tenke nytt»:

Les også

- Tiden for tut og kjør er over!

Dampveivals

Fremskrittspartiet fester grepet om innvandringsfeltet med å få en egen innvandringsminister, Sylvi Listhaug. Innvandringsfeltet har hittil ligget hos både justisministeren og inkluderingsministeren. Kommentator Michael Brøndbo i Nationen omtaler Listhaug som «halvt politiker, halvt dampveivals».

— En kan være politisk uenig med henne. Men hun har satt dagsorden, skriver Brøndbo.

En egen ministerpost for innvandring og integrering er et klokt grep, mener KrF-leder Knut Arild Hareide.

— Dette vil sikre en mer enhetlig ledelse på dette området, som jo er blitt større og mer krevende, sier Hareide til NTB.

Listhaugs jobb vil nå først og fremst bli å få til en god dialog med alle berørte parter, sier KrF-lederen. Men sleivspark som «godhetstyranni» om folk som stiller opp for flyktninger, bør hun holde seg for god til framover.

— Det var en litt uheldig kommentar, konstaterer han.

Onsdag ettermiddag blir asylforliket mellom Ap, Høyre, Frp, Sp, KrF og Venstre trolig lagt fram for Stortinget.

— Det vil jo være en marsjordre for Listhaug for hvordan integreringen skal foregå, sier Hareide.

Samtidig mener han det er trist at Solberg ikke brukte anledningen til å dele Utenriksdepartementet i to med en ministerpost med ansvar for bistanden.

— Det er på utviklingsområdet at vi har hatt det sterkeste kritikken av regjeringen. Erfaringene det siste halve året har vist at bistand er trøblete for regjeringen, sier Hareide.

Sundtoft ville gi seg

Valget av byttet av klimaminister rett etter

har skapt reaksjoner. Tine Sundtoft ønsket selv å tre tilbake, opplyser statsminister Erna Solberg.

— Vidar Helgesen må gjennom en større omstilling enn oljebransjen, når han nå skal gå fra å selge norsk gass i EU til å oppfylle Norges klimamål, sier Bellona-leder Frederic Hauge.

Hauge roser arbeidet Tine Sundtoft og den norske delegasjonen gjorde i Paris.

— Sundtoft bidro til en ambisiøs klimaavtale. Helgesen har dermed store sko å fylle; nærmere bestemt et par blomstrete boots. Han har svært god kunnskap om EU. Det må han bruke for å skaffe Norge et europeisk marked for norsk, grønn eksportindustri, sier Hauge.

Stortingsrepresentant Rasmus Hansson er nasjonal talsperson i Miljøpartiet De Grønne. Han beskriver Helgesen som «en moderne høyremann».

— Norge skal gjøre våre utslippskutt i samarbeid med EU, og Helgesen kjenner EU og EØS. Han har en kunnskaper og kontakter som han kan bruke for å gjøre mye for europeisk klimapolitikk. Med Vidar Helgesen som klima- og miljøminister vil utfordres av konsekvensene av Paris-avtalen. Der stilles det krav, spesielt til oljeland som Norge. Avtalen medfører «Morna fossil - morna kull, olje og gass», sier Hansson.

Gikk du glipp av denne?

Publisert

Les mer om dette temaet

  1. - Oljebransjen kan glemme Lofoten

BT anbefaler

Han ville skrive om strøm. Så sa hans tre år gamle datter noe som skremte ham.

Forfatter Runar K. Dahle har skrevet det som er blitt omtalt som en «cybergrøsser».

LES SAKEN