Ved siden av den ubetingede fengselsstraffen må mannen også betale ekskjæresten 200.000 kroner i oppreisningserstatning, skriverAdresseavisen.

25-åringen tok betenkningstid etter at dommen var opplest.

Statsadvokat Kaja Strandjord hadde lagt ned påstand om sju års fengsel.

— Noe av det sentrale i denne saken er at handlingen er begått med anvendelse av gift og at dette er en hendelse som har foregått over tid, sa Strandjord i sin prosedyre i Sør-Trøndelag tingrett forrige uke.

- Kynisk planlagt

25-åringen innrømmet i retten forrige mandag at han hadde kjøpt abortfremkallende legemidler på nettet, og at han ga dem til sin gravide ekskjæreste to ganger.

Han forklarte at han valgte å gi kvinnen abortmiddel for andre gang fordi hun ikke mistet barnet første gang. Han erkjente straffskyld for begge postene i tiltalen.

— Han har importert disse stoffene. Alt er nøye, kynisk planlagt. Han leser om knusing av piller og gir fornærmede drikke med abortpiller. Det viser hvor godt planlagt denne handlingen er, sa Strandjord.

Intense smerter

Kvinnen, som var i tolvte svangerskapsuke da hun aborterte, forklarte i retten at hun hadde mistanke om at mannen hadde blandet legemidler i en smoothie han ga henne da hun besøkte ham i mars i fjor. Samme kveld ble hun dårlig og fikk intense smerter.

— Det begynte å komme rier. Det er vanskelig å beskrive smertene. De var så intense at jeg lå på sofaen og skrek i smerter. Jeg trodde jeg skulle dø, forklarte kvinnen.

Senere forsvant smertene, og hun fortalte at hun mistet barnet.

Det var kvinnens fastlege som sikret beviser og varslet politiet.

Første sak i Norge

Dette er første gang i Norge at en mann er tiltalt for å ha framprovosert abort hos en intetanende kvinne.

— Det finnes ikke noe som ligner i norsk rettspraksis, sa aktor Kaja Strandjord til NTB sist uke.

Den øvre strafferammen for tiltalepunktene om å ha påført kvinnen betydelig skade og for å ha avbrutt et svangerskap under særdeles skjerpende omstendigheter og uten kvinnens samtykke, er henholdsvis 21 og 15 års fengsel.