Utvider siktelsen mot Krekar

Mulla Krekar er siktet for å ha oppfordret til straffbare handlinger i et intervju med NRK. Nå er siktelsen utvidet til å også gjelde trusler.

Publisert Publisert
  • NTB
iconDenne artikkelen er over fem år gammel

— Jeg kan bekrefte at siktelsen mot Krekar er utvidet til også å gjelde trusler. Vi mener han har fremsatt trusler som rammes av straffelovens paragraf 227, sier politiinspektør Vegard Rødås ved Oslo politidistrikt til TV 2.

Krekar ble pågrepet av politiet torsdag. Han er også politianmeldt etter et intervju med et kurdisk TV-selskap nylig. Rødås sier at politiet ser de to intervjuene i sammenheng.

SER GJENNOM: Politiet ser nå gjennom intervjuet NRK-journalist Anders Magnus gjorde med mulla Krekar for å vurdere om det inneholder noe straffbart. Her er Magnus fotografert i det han tar en selfie med Krekar og hans kone i en pause under rettsmøtet nylig der tvangsflyttingen av mullaen ble begjært opphevet. Foto: NTB SCANPIX

Samtidig ble en annen Krekar-sak behandlet i fredagens statsråd på Slottet, der politiet fikk godkjent sitt ønske om bruke et gradert PST-rapport som bevis i ankesaken om Krekars tvangsflytting til Hemne kommune.Det tidligere spekulert i om advokat Mette Yvonne Larsen ville bli utnevnt som Krekars såkalt særskilte advokat.

Denne oppgaven går uansett ikke til Larsen, skriver VG. Årsaken er en rollekonflikt med advokatkollega Harald Stabell ved samme advokatkontor, som tidligere har hatt et oppdrag for mulla Krekar, ifølge avisen.

Blir fremstilt

Krekar, som egentlig heter Najmuddin Faraj Ahmad, er fra før siktet for brudd på straffelovens paragraf 140 for offentlig å ha oppfordret til straffbar handling, opplyser politiet.

Krekar blir fremstilt for varetekstfengsling i sal 828 i Oslo tingrett klokken 14.00 fredag, opplyser tingretten på Twitter.

Selve pågripelsen fant sted ved mulla Krekars bolig på Tøyen i Oslo klokken 20.45. Pågripelsen gikk rolig for seg, opplyser Rødås.

— Han vil få mulighet til å forklare seg, trolig fredag, sier politiinspektøren.

- Spørsmål om ytringsfrihet

Mulla Krekars forsvarer Brynjar Meling mener mullaen ikke kan bli siktet for et intervju, men understreker at han ikke har fått sett på hvilke uttalelser politiet har basert sin siktelse på.

— Det jeg kan si ut fra erfaring fra sist gang i retten er at jeg har forståelse for at politiet vil vurdere uttalelsene, særlig i lys av samfunnssituasjonen i etterkant av Paris-terroren og hendelsen i København. Jeg har forståelse for at de vil vurdere det, og ønske å markere det. Så får retten til slutt vurdere om han har sagt noe straffbart, sier Meling til TV 2.

Rødås opplyser at siktelsen er foreløpig og at den kan bli utvidet.

Les også

Forsker: Ingen bevis for at Krekar er terrorist

Les også

- Nordmenn som tegner Muhammed, må dø

— Han har beveget seg på en line i lang tid når det gjelder ytringsfriheten. Onsdag gikk han på utsiden. Vi ser NRK-intervjuet i lys av det og vi vurderer å se om siktelsen kan utvides til å omfatte trusler, sier Rødås.

NRK valgte å sende utdrag av intervjuet som første innslag i Dagsrevyen onsdag. I intervjuet sier mulla Krekar at personer som lager karikaturer av profeten Muhammed, fortjener å dø.

- Islamkritikk skal møtes med bomber

Videre sier Krekar at krenkelser av islam ikke kan tolereres.

— Den som støter vår religion, må vite at vi vil møte ham med våre bomber. Det må ikke være noen form for toleranse, forståelse eller forhandling om det. Vi lever ikke for vårt liv, vi lever ikke for våre mager. Vi lever kun for vår religion, sier han.

— Vi dør for vår religion og lever for vår religion. Intet er mer hellig enn vår religion, sier han.

Uttalelsene vakte umiddelbart sterke reaksjoner hos norske politikere, og flere har fordømt dem som «avskyelige».

Statsminister Erna Solberg (H) har tatt sterkt avstand fra uttalelsene.

— Jeg vet at disse uttalelsene ikke er representative for muslimer flest i Norge. Vi har alle vært vitne til stort engasjement for fellesskap og samhold - og det å ta avstand fra ekstreme holdninger, sist i forbindelse med ringen av unge muslimer rundt synagogen i Oslo, sa statsministeren til NTB onsdag.

To intervjuer

Etter et annet intervju han gjorde med et kurdiske TV-selskap er Krekar politianmeldt for å ha fremsatt nye trusler mot Halmat Goran. Kurderen har tidligere brent deler av Koranen.

Krekar var innkalt til avhør om dette hos politiet i Oslo tirsdag, men møtte ikke.

Anine Kierulf, jurist og tiltredende postdoktor ved Senter for menneskerettigheter, mener Krekar har brutt loven.

— Dette er forherligelse av en straffbar handling som etter ordlyden i straffelovens paragraf 140, er forbudt, sier Kierulf til NRK.

Utvist

Den 58 år gamle kurderen mulla Krekar ble i 2003 vedtatt utvist fra Norge av hensyn til rikets sikkerhet. Men han kan ikke returneres til Irak fordi han der kan risikere dødsstraff.

Siden utvisningen har han vært i en rekke rettssaker, men han har blitt dømt kun én gang - for trusler mot Erna Solberg og tre kurdere i 2012. Dommen var på to år og ti måneder.

Han ble løslatt fra fengsel tidligere i februar, og politiet har ønsket å tvangsbosette ham på Kyrksæterøra i Sør-Trøndelag. Tvangsbosettingen er gjenstand for en ankesak som ennå ikke er behandlet av lagmannsretten.

Publisert