- En forferdelig tragisk situasjon

Under en pressekonferanse onsdag snakket Norwegian-sjefen for første gang siden streiken brøt ut i helgen. - Ikke aktuelt å slå datterselskapet konkurs, sier Bjørn Kjos.

Publisert Publisert
iconDenne artikkelen er over fem år gammel

— Det er en forferdelig tragisk situasjon, sier Norwegian-sjefen om streiken på en pressekonferanse onsdag.

Totalt 650 piloter er tatt ut i streik fra onsdag, og Norwegian har kansellert alle innenlandsflyginger i Skandinavia i dag. Om lag 35.000 kunder rammes. I tillegg er 800 kabinansatte permittert. Flere kunder sitter fast som følge av streiken.

- Gjør alt vi kan

— Det er helt forferdelig å rammes av en streik. Vi gjør alt vi kan for å tilfredsstille de vi kan tilfredsstille, men når vi er i en streikesituasjon er det begrenset hva vi kan gjøre, sier Kjos.

Han avviser kontant at Norwegian har planer om å slå det norske datterselskapet konkurs.

– Vi har aldri vurdert det. Det er utallige eksempler på at fagforeninger har streiket selskaper i konkurs, så vi kan ikke utelukke at de klarer å streike det i konkurs, men vi vil ikke slå et datterselskap konkurs, sa Kjos på en pressekonferanse onsdag ettermiddag. Det er første gang konsernsjefen snakker ut siden streiken brøt ut i helgen.

Han sa at Norwegian ikke har råd til å ta tap «i uendelighet».

– Vi tapte 1,6 milliarder kroner i fjor, så vi har ikke råd til å ta tap i uendelighet. Det har vi selvsagt ikke. Da vil de streike selskapet nedenom og hjem, sa Kjos.

Avviser streikebrudd

Flyene som er knyttet til det streikerammede datterselskapet Norwegian Air Norway, er parkert og vil ikke bli brukt, forsikrer Norwegian-sjef Bjørn Kjos.

– Vi vil ikke begå streikebrudd, sier Kjos.

Norwegian-sjefen sier de streikende pilotenes krav er umulig å innfri, men avviser at han er fiendtlig innstilt til fagforeninger.

Kjos står fast på at de organiserte i Norwegian Pilot Union (NPU) ikke kan ha en tariffavtale med andre enn sin arbeidsgiver, datterselskapet Norwegian Air Norway.

– De forlanger kontroll over alle flighter inn og ut av Skandinavia. Det er selvfølgelig en umulighet. Ingen flyselskaper som er i live i dag, vil akseptere det, sier Kjos.

- Ikke motstander av fagforeninger

Han viser også til at størstedelen av dem som jobber i selskapet, er fagorganisert, og avviser at han er motstander av fagforeninger.

– Vi har samarbeid med en masse fagforeninger. Det handler overhodet ikke om det, sier konsernsjefen.

Kjos vil ikke svare på hvor lenge Norwegian kan tåle en streik.

— Det finnes mange eksempler på fagforeninger som har drept flyselskaper så alt er mulig, avslutter han.

Publisert