De er budsjettkaosets vinnere

Erna Solberg (H) og Siv Jensen (Frp) er budsjettkaosets vinnere, viser en fersk meningsmåling for desember. KrF og Venstre straffes kraftig av velgerne.

Publisert Publisert

BELØNNES: Erna Solberg og Siv Jensen har fullført sine mest krevende budsjettforhandlinger. Velgerne ser ut til å sette pris på deres tøffe linje mot KrF og Venstre. Foto: Olav Olsen

  1. Leserne mener
iconDenne artikkelen er over tre år gammel

Etter uker med bråk rundt den såkalte bilpakken, kunne statsminister Erna Solberg og finansminister Siv Jensen forrige lørdag trekke et lettelsens sukk. Direkte på Dagsrevyen gjorde de det kjent at de var blitt enige med Knut Arild Hareide (KrF) og Trine Skei Grande (V) om hvordan statsbudsjettet for 2017 skulle se ut.

BT kan i dag presentere den første meningsmålingen som i sin helhet er tatt opp etter forliket. Den viser at Fremskrittspartiet er budsjettkaosets store vinner. Totalt går Siv Jensens parti frem med 1,8 prosentpoeng på Respons måling for desember til 14,2 prosent.

Les også

Flertall for Støres drømmeregjering

Tjener ikke på bråket

– Venstre og KrF har ikke tjent noe på den siste månedens støy, mens regjeringen som helhet går frem, sier Terje Sørensen, tallknuser for TV 2.

Han viser til at dette er den tredje av totalt fire nasjonale målinger i desember der Frp går frem, noe som bekrefter inntrykket av at partiet har tjent på dets ultimatum rundt bilpakken.

Totalt går Høyre og Fremskrittspartiet frem 2,6 prosentpoeng på Respons partibarometer for desember og får en samlet oppslutning på 39,1 prosent. For KrF og Venstre er situasjonen verre. De to sentrumspartiene klarer ikke å utnytte sin opposisjonsrolle i Stortinget.

Hareides parti går tilbake med 1,1 prosentpoeng til 4,4 prosent, mens Skei Grande og hennes partifeller taper 1,9 prosentpoeng fra novembermålingen og får en oppslutning på 4,7 prosent.

KNEKKER IKKE KODEN: Knut Arild Hareide fikk mye oppmerksomhet under budsjettforhandlingene. Velgerne ser ikke ut til å like budskapet fra KrF-lederen. Foto: Junge, Heiko / NTB scanpix

Sperregrensen nær

Venstres forrige måling var nok for høy. Denne er mer på linje med snittet. Venstre ligger stort sett et sted mellom fire og fem prosent i oppslutning, sier Johan Giertsen, initiativtaker bak nettstedet Poll og polls.

Han mener de to borgerlige sentrumspartiene har god grunn til å frykte sperregrensen.

– KrF har nå en velgerlojalitet på 66 prosent. Det er lavt. Kommer de lenger ned enn det, så begynner sperregrensen å bli nær, sier Giertsen.

Ti måneder før valget er det jevnt mellom de to blokkene i norsk politikk. Den rødgrønne siden anført av Ap-leder Jonas Gahr Støre leder knapt med 86 mot 83 mandater.

– Det er så hårfine marginer at det i realiteten er dødt løp, sier Johan Giertsen.

Regnbuekoalisjon

Det vil imidlertid ikke bli lett for Jonas Gahr Støre å danne en flertallsregjering med et slikt valgresultat. Konstellasjonen ville krevd deltakelse av både MDG, SV og Sp.

Støre kan heller ikke bytte ut SV med KrF, noe mange i Ap drømmer om. En regjering med Ap, Sp og KrF gir bare 83 mandater, ett mindre enn det som kreves for å få flertall.

– Det mest sannsynlige utfallet med et slikt resultat tror jeg ville være en mindretallsregjering med Ap, sier Terje Sørensen, tallknuser for TV 2.

Han anser det som lite sannsynlig at Ap vil sitte i en regjering med andre partier hvis det ikke gir dem flertall.

Publisert