Erna Solberg etterlyser penger til fergeløfte

Statsministeren lover å kvittere ut opposisjonens fergeenighet, men savner svar på hvordan den skal finansieres.

Statsminister Erna Solberg (H) må finne seg i å bli diktert av stortingsflertallet om kutt i fergeprisene. Her er hun i stortingssalen. Foto: Heiko Junge / NTB

  • NTB-Johan Falnes
Publisert Publisert

Statsminister Erna Solberg (H) er ikke overrasket over enigheten mellom opposisjonspartiene på Stortinget om halvering av fergeprisene.

Men hun vil gjerne vite hvor partiene har tenkt å hente pengene fra.

– Hvis man er blitt enig om å plusse på, så må man også ha en form for enighet om hvor man skal kutte, sier Solberg til NTB.

Bred enighet

Det er Arbeiderpartiet, Fremskrittspartiet, Senterpartiet, SV og Rødt som har funnet sammen i saken.

Enigheten mellom de fem opposisjonspartiene, som til sammen har solid flertall i Stortinget, går ut på at regjeringen i revidert nasjonalbudsjett må komme tilbake til Stortinget med en forpliktende plan for halvering av fergeprisene.

Halveringen skal gjelde på både riksveisambandet og fylkesveisambandet, og det må også leveres et kutt i ferjetakstene i inneværende år. I tillegg ber opposisjonen om lavere takster for pendlere.

– Det de har gjort, er egentlig å spille ballen til oss. Så skal vi, som mindretallsregjering, selvfølgelig kvittere ut på det, sier statsministeren til NTB.

Advarer mot bindinger

Solberg understreker at hun ikke selv er mot kutt i fergeprisene, snarere tvert imot. Hun tror også det vil være mulig å finne rom for dette i budsjettene, kanskje spesielt hvis fergeprisene ses i sammenheng med den borgerlige enigheten om bompenger.

Men utgifter må veies mot hverandre, advarer hun.

– Alle må tenke over at det å binde utgifter, som ikke er koronarelaterte, for neste stortingsperiode, fratar handlingsrom på alle andre områder. Det betyr at det blir mindre rom for andre utgifter, sier Solberg.

– Den store utfordringen fremover blir å få rom til alle de ønskene alle har.

Vil ikke spesifisere

Kostnaden for halvering av fergeprisene er anslått til rundt 1,5 milliarder kroner. Sverre Myrli, transportpolitisk talsperson i Ap, sier han er sikker på at det skal la seg gjøre å finne pengene.

– Bare Nasjonal transportplan har en ramme på 1.000 milliarder kroner. Da å finne halvannen milliard i året er fullt mulig hvis det er politisk vilje til det, sier Myrli til NTB.

Men Myrli vil ikke spesifisere nærmere hvor han har tenkt å hente summen fra.

Bård Hoksrud, transportpolitisk talsperson i Frp, trekker frem byråkrati, klimatiltak og asylpolitikken som områder der det kan kuttes for å skaffe penger til billigere fergebilletter.

– Hvis det er politisk vilje, så er det ikke noe problem i det hele tatt, sier han.

Fylkene ønsker forhandlinger

Samferdselsdepartementet opplyser til NTB at det er for tidlig å si noe om når reduserte fergepriser kan bli en realitet, eller hva tiltaket vil koste.

– Men vi vil nå starte en prosess for å følge opp Stortingets vedtak, sier statssekretær Ingelin Noresjø (KrF).

Fylkesrådsleder Tomas Norvoll (Ap) i Nordland mener for sin del at det haster.

Allerede mandag kveld, like etter at fergeforliket mellom «firerbanden» Arbeiderpartiet, Senterpartiet, Fremskrittspartiet og SV ble kunngjort, tok Norvoll kontakt med sine kolleger i alle fylkene for å bane vei for forhandlinger med staten.

– Alle vil jo dette og er glade for at Stortinget går inn for å få ned prisene. Nå må vi få gjort dette på en måte som blir bra, sier Norvoll til NTB.

Publisert
BT anbefaler

Tiltalt for overgrep mot flere jenter: – Han har gått aktivt ut på Snapchat for å finne barn

En mann i 30-årene er tiltalt for å ha forgrepet seg på flere unge jenter.

LES SAKEN

Mest lest akkurat nå

  1. «Burgeren får du både billigere og saftigere på spisestedet med «drive-thru» over veien»

  2. Dette er Guldvogs plan

  3. Sofie ble hotelleier som fireåring

  4. «Det er på tide å snakke om gjenopning av samfunnet»

  5. Enkelte fikk 17.000 mer i månedslønn i fjor: I disse yrkene tjener du mest

  6. Mann med munnbind blottet seg i Bergen sentrum