Syltynn avtale på overtid

Etter 28 timer uten stopp i forhandlingene har klimatoppmøtet kommet fram til en slutterklæring ribbet for innhold.

Publisert Publisert

Foto: BOB STRONG

  • Kristin Jansen
iconDenne artikkelen er over ti år gammel

Den siste kraftanstrengelsen endte opp med at de landene som ikke liker avtalen kan la være å skrive under på den.

Avtalen, som i praksis ikke er mer enn en erklæring, innebærer at landene selv kan bestemme hvor mye de vil kutte i sine CO2-utslipp.

Sluttdokumentet skal inneholde en liste over land som er parat til å forplikte seg til konkrete CO2-kutt i 2020, og en liste over land som ikke ønsker å forplikte seg. Landene på den første listen vil bli kontrollert i forhold til om målene blir nådd. De som står utenfor kan skrive nasjonale tiltak på listen, men forplikter seg altså ikke til noen mål i det hele tatt.

Danskene fornøyd

Flesteparten av statslederne har forlengst forlatt København. Sluttinnspurten er det andre representanter for landene som står for. Fremdeles foregår det samtaler i plenumssalen på Bellasenteret i København. Det er uklart når disse avsluttes.

Den danske statministeren skal være fornøyd med erklæringen som har fått navnet Copenhagen Accord. Dette innebærer en enighet om å anerkjenne den omdiskuterte slutteksten som USAs president forhandlet seg fram til sent i går kveld.

U-landene nektet

Da president Barack Obama forlot Danmark i går så det ut til at klimatoppmøtet tross alt ville munne ut i en avtale. Utkastet var langt svakere enn det mange hadde håpet på, men det virket altså som om dette var noe landene kunne godta.

Les også

- Særdeles skuffende

Lange samtaler samtaler mellom Obama og Kinas statsminister Wen Jiabao førte til at de nærmet seg hverandre.

Men da avtaleteksten skulle stemmes over i natt, nektet flere av u-landene å være med fordi de mener at den mangler konkrete mål for utslippskutt. Blant disse landene er Sudan, Venezuela og Bolivia.

**Les også:

Les også

- Et alvorlig nederlag for menneskeheten

— Et alvorlig nederlag for menneskeheten**

Pause i morgentimen

Forhandlingene pågikk gjennom natten, men i morgentimene ble det tatt en pause.

Avtaleutkastet som u-landene ikke ville akseptere stadfester at den globale oppvarmingen skal stoppes på to grader. Men alle tallene som skulle vise hvilke utslippskutt som må til er fjernet. Målet om 50 prosents kutt i verdens utslipp fra 2050 er også fjernet, sammen med målet om at I-land skal kutte 80 prosent.

Les også

- Ikke sett lignende siden Versailles

Bt.no deltok i går på en pressekonferanse med blant andre Bolivias president Evo Morales og Hugo Chàves.

Allerede da gjorde de det klart at de var svært misfornøyd med klimaforhandlingene i København. Presidentene hevdet at problemet var at de rike landene manglet vilje til åforstå situasjonen for de fattige utviklingslandene som de selv representerer

— Amerikanerne har 40 prosent av alle bilene i verden. De vil verken mistet dette privilegiet eller andre privilegier, sier Evo Morales.

— De tror vi er dumme og at det er penger det er snakk om. Men det er ikke nødvendigvis slik. Pengene er uansett betaling for at de rike landene har brakt oss alle opp i denne situasjonen fordi de fikk bli rike før oss, legger han til.

**Les også:

Les også

- Utkastet til klimaavtale ikke ambisiøst nok

— Utkastet til klimaavtale ikke ambisiøst nok**

Største utfordring er fattigdom

Hugo Chàves understreket at det er svært vanskelig å begrense klimautslipp på hjemmebane når det største utfordringen er at flesteparten av befolkningen lever i dyp fattigdom.

— København har vært mislykket. Det er en elitegruppe som bestemmer innholdet i avtalen. Det vil vi ikke være med på, sier Chaves.

Selv om målet i avtaleteksten altså er å unngå oppvarming utover to grader er det altså ikke tallfestet hvordan dette skal skje. Kritikerne hevder at store deler av den fattige verden risikerer fire graders oppvarming, hvis avtalen skulle bli vedtatt.

— Avtalen til Obama styrer store deler av Afrika mot fire graders temperaturøkning. Landene som ligger nærmest Ekvator vil få en større økning enn gjennomsnittet. Beregninger viser at disse landene vil ha 1,5 ganger den gjennomsnittlige temperaturøkningen, sier generalsekretær i Kirkens Nødhjelp Atle Sommerfeldt.

— For Norges del understreker dette behovet for at vi tar på oss 40 prosent kutt i klimagasser innen 2020. SAmtidig må Norge bevilge minimum tre ekstra milliarder til klimatilpasning utover regnskogmilliarder og bistand, sier generalsekretæren.

Tror du avtalen vil bedre klimaet?

Publisert
Takk for at du leser BTIkke gå glipp av alle nyheter fra Vestlandets største avis.
Bli abonnent

Les mer om dette temaet

  1. Avtalen er reddet

  2. Obamarykte tømte presserom

  3. København holder pusten

  4. - Er ikke her for å snakke

  5. - Ikke godt nok

  6. Obama i krisemøte nå

  7. Kan bli avtale likevel

  8. Obama kan inngå avtale om våpenkontroll

MISFORNØYD: - København har vært mislykket. Det er en elitegruppe som bestemmer innholdet i avtalen. Det vil vi ikke være med på, sier Chaves. Foto: Håvard Bjelland

Foto: CHRISTIAN CHARISIUS

BT anbefaler

Paret fra Fana var lei av det travle livet. – I løpet av tre minutter bestemte vi oss.

– Det var jo helt skrullete det vi gjorde. Men vi var ikke aldeles bortreist heller.

  1. Klima