Politi, Sjøfartsdirektoratet og havarikommisjonen skal om bord på «Viking Sky» mandag

De skal forsøke å finne ut hva som skjedde da «Viking Sky» mistet motorkraft og begynte å drive inn mot land.

Publisert Publisert

GRANSKE: Politi, Sjøfartsdirektoratet og Havarikommisjonen skal snakke med mannskapet om bord på «Viking Sky» mandag. Foto: Svein Ove Ekornesvåg, NTB scanpix

iconDenne artikkelen er over ett år gammel

– Politiet har bedt om å få komme om bord. Det har også Sjøfartsdirektoratet, opplyser Marius Steen fra driftsselskapet Wilhelmsen. De har ansvaret for 71 av mannskapene om bord på «Viking Sky», altså alle fra kaptein til maskinister.

Statens havarikommisjon har også besluttet å granske ulykken, opplyser avdelingsdirektør Dag Liseth i en SMS til VG.

Wilhelmsen har en representanter i Molde der skipet nå ligger til kai. Mandag skal selskapet bistå politiet og Sjøfartsdirektoratet i sine undersøkelser.

– Vi er alle interesserte å finne ut hva som skjedde, sier Steen.

Han forteller at de har hatt kontinuerlig kontakt med kapteinen underveis, men vil ikke si noe om hvilken forklaring kapteinen har gitt.

– Det er pågående undersøkelser. Vi må la de offentlige etatene gjøre jobben sin først, sier Steen.

Les også

Slik var de dramatiske minuttene da «Viking Sky» fikk blackout

Avventer beslutning om etterforskning

Hvorvidt politiet skal etterforske motorhavariet som en straffesak, vil de ta stilling til mandag morgen.

– Vi har brukt helgen på redning, og all vår energi har gått til det. Hva vi gjør videre tar vi stilling til i morgen, sier politimesteren i Møre og Romsdal politidistrikt, Ingar Olav Bøen, til BT.

Så langt har ikke politiet vært i kontakt med verken rederiet, driftsselskapet, mannskapet, passasjerene eller losene i etterforskningsøyemed.

– Vi har vært i dialog med Havarikommisjonen, og satt beslutningen på vent, sier jourhavende jurist Yngve Skovli hos Felles Strafferettsinntak i Møre og Romsdal politidistrikt til BT.

I SISTE LITEN: Da cruiseskipet var cirka 100 meter fra grunnene fant ankrene endelig feste i havbunnen og hindret skipet i å reke på land. Foto: Frank Einar Vatne, NTB scanpix

– Så svært dramatisk ut

Dersom det åpnes straffesak som følge av hendelsen med «Viking Sky», vil det etter alt å dømme være med bakgrunn i straffeprosesslovens paragraf 224, 225 eller 226.

Politiet vil i så fall sette i gang undersøkelser for å avdekke hvorvidt det har skjedd noe straffbart.

– Umiddelbart ser det ut som det rett og slett er motoren som har stoppet. Det behøver ikke være menneskelig svikt, og det vil være en del av vurderingen, om dette er en teknisk svikt som ingen kan lastes for. Men dette må vi ta stilling til i morgen, sier Skovly.

Det er ingen automatikk i politiet blir involvert etter motorhavari på et skip.

– Det som er spesielt med denne saken er at det dreier seg om et stort cruiseskip med 1373 personer om bord, hvor situasjonen i alle fall tilsynelatende så svært dramatisk ut, sier han.

Marius Steen fra driftsselskapet Wilhelmsen vil ikke si noe om omfanget av skader på skipet, men bekrefter at forsikringsselskapet er orientert.

Publisert