Venstre-leder Grande går av

Bergen Venstre mener Sveinung Rotevatn må bli ny leder etter Trine Skei Grandes sjokk-exit som partileder.

Publisert Publisert

Trine Skei Grande forlater regjeringen og tar ikke gjenvalg som partileder. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB scanpix

  • Anders Haga
  • Pål Andreas Mæland

Onsdag ettermiddag valgte Trine Skei Grande å annonsere sin avgang som partileder og statsråd i Erna Solbergs regjering gjennom et intervju med VG.

– I løpet av helgen har jeg kommet til at det beste er at noen andre slipper til, selv om jeg ikke vet hvem det er, sier Grande til avisen.

Dermed åpner lederstriden i Venstre seg opp igjen, kort tid etter at den virket avgjort etter at valgkomiteen i Venstre anbefalte at hun skulle få fortsette som partileder i to år til.

Leder for Bergen Venstre. Ane Breivik, vil ha Sveinung Rotevatn som ny leder i Venstre. Foto: Rune Sævig

– Utelukkende positivt

Leder for Bergen Venstre, og nestleder i Unge Venstre, Ane Breivik har hele tiden vært klar på at de mener Grande burde gi seg. Hun kommenterer avgangen slik:

– Bergen Venstre har vært tydelige på våre anbefalinger til valgkomiteen. Vi ønsket fornyelser og mer åpenhet om ledervalget. Nå blir det opp til landsmøtet, som partiets overordnede demokratiske organ, å avgjøre dette. Det er utelukkende positivt, sier Breivik.

Støtter Rotevatn

De to foreslåtte nestlederne i Venstre, Abid Raja og Sveinung Rotevatn, seiler begge opp som høyaktuelle. I tillegg har Ola Elvestuen lansert seg selv om leder. Breivik og partilagene hun representerer har hele tiden løftet frem Rotevatn.

– Vi har fattet vår anbefaling og den står vi for, sier hun.

Også Erlend Horn, byråd i Bergen og medlem av landsstyret, er klar på at han ønsker Rotevatn som ny leder.

– Det har jeg sagt flere ganger før, og jeg står fortsatt på at Sveinung er den beste mannen til å lede Venstre videre. Men nå får vi la valgkomiteen jobbe med en ny innstilling frem til landsmøtet, sier Horn.

– Uheldig og rotete

Horn kommenterer Grandes varslede avgang slik:

– Det tror jeg er en riktig avgjørelse, men samtidig er det vemodig for de fleste i Venstre. Trine har løftet oss over sperregrensen i to valg. Men det er en tid for alt, sier han.

– Men hva med prosessen? Det er bare dager siden en enstemmig valgkomite innstilte henne som leder?

– Det virker som en uheldig og rotete prosess. Jeg tror vi er mange som skulle ønske at dette hadde skjedd på en annen måte. Men jeg kjenner ikke til alt som har skjedd i kulissene og hvilke kandidater som har vært tilgjengelige, sier Horn.

Erlend Horn er byråd i Bergen og medlem av landsstyret i Venstre. Han er fornøyd med at Grande nå går av. Foto: Ørjan Deisz

– Fryktelig rart

Den som ledet valgkomiteen som anbefalte gjenvalg for Grande var Per A. Thorbjørnsen. Han sier han ikke hadde noen anelse om Grandes beslutning.

– En halvtime før jeg leste dette ga jeg et intervju til NTB hvor jeg sa jeg så frem til å forsvare innstillingen vår på landsmøtet, og forsvare den ledertrioen og Trine som vi innstilte. Når jeg så registrerer at hun rett etterpå ikke lenger er lederkandidat, så kjennes det fryktelig rart og underlig og jeg lurer på hva som har truffet meg.

Per A. Thorbjørnsen leder Venstres valgkomite. Foto: Jarle Aasland / Stavanger Aftenblad

– Umenneskelig press

Thorbjørnsen sier «et rungende nei» til spørsmålet om det var feil av komiteen å innstille henne til gjenvalg og viser til at Grande har løftet partiet til nye høyder gjennom flere valg det siste tiåret.

– Så har hun mistet tillit det siste året, det er ikke til å stikke under en stol. Men hun har stått i det og har villet ta kampen opp. Slik jeg kjenner det ville hun ikke det på egne vegne, men fordi hun mente det var partiets beste.

Thorbjørnsen sier han har forståelse for at presset mot henne, som han karakteriserer som tøft og barskt før innstillingen ble kjent, har blitt umenneskelig å stå i de siste dagene.

– Det er mange som ikke likte innstillingen og har gitt uttrykk for det. Hun har nok kjent på kollektiv mistillit fra store deler av partiet.

– Kjente dere til mistilliten?

– Jeg har også fått tilbakemeldinger på det, så slik sett kommer det ikke overraskende. Men det er veldig trist, sier Torbjørnsen, som ikke vet hvordan de følger opp meldingen.

– Jeg tror valgkomiteer sjeldent har opplevd dette, så jeg må sjekke ut hvordan vi skal gå frem.

Sveinung Rotevatn (til venstre) er Bergen Venstres kandidat til ledervervet. Men også Abid Raja har mange støttespillere. Foto: Håkon Mosvold Larsen

Korona-forvirring

Grande sier til VG at hun vil gå av ved landsmøtet. Men ingen vet når det landsmøtet kan avholdes, på grunn av korona-utbruddet som gjør at de fleste større møter må utsettes.

Etter planen skulle Venstre ha landsmøte i april, men nå er det meste uklart. Det er også planlagt et landsstyremøte kommende helg, men landsstyremedlem Erlend Horn visste onsdag ettermiddag ikke om det blir avholdt.

– Som mye annet i samfunnet, må vi bare vente og se hva som skjer og hvilke råd helsemyndighetene gir, sier han.

Publisert

Les mer om dette temaet

  1. Venstre-leiaren i Bergen med klar beskjed til Grande: – Trekk deg

  2. Dette løyser absolutt ingenting for Venstre

  3. Elvestuen åpner for leder­kamp mot Grande

  1. Bergen
  2. Leder
  3. Sveinung Rotevatn
  4. Trine Skei Grande
  5. Ola Elvestuen