Ny studie: Gravide bør ikke bruke Paracet når det er en gutt i magen

— Vil man være på den sikre siden, bør man unngå smertestillende mens man er gravid, sier dansk professor.

Publisert Publisert

MEDISIN: Omkring halvparten av danske kvinner har tatt smertestillende under graviditeten, viser forskning. Foto: Illustrasjonsfoto: Darren Brode NTB / Scanpix

 • Videnskab.dk
 • Bo Christensen
iconDenne artikkelen er over fem år gammel

Gravide kvinner skal være forsiktig med å bruke Paracet. Virkestoffet paracetamol kan ramme fostres testikler, viser ny forskning.

– Paracetamol halverer produksjonen av testosteron etter syv dagers bruk. Det er første gang en studie påviser noe slikt, skriver Rod Mitchell, forsker ved The University of Edinburgh, i en e-post. Han er hovedforfatter for den nye artikkelen, som erutgitt i tidsskriftet Science Translational Medicine.

Forskergruppen fra The University of Edinburgh og Københavns Universitet plasserte testikkelvev fra menneskefostre i kastrerte hannmus. Deretter fikk de ulike doser av paracetamol.

Les også: Farlig eller ikke farlig å bruke paracetamol?

Tre om dagen, syv dager

Da musene fikk det som tilsvarer en vanlig menneske-dose av paracetamol, tre ganger om dagen i syv dager, skilte testikkelvevet ut 45 prosent mindre testosteron. En enkelt dose gjorde ingen forskjell.

– Det er en spennende og overbevisende studie. Paracetamol ser ut til å ha en ganske voldsom effekt. Det er imidlertid ikke sikkert det vil gjelde mennesker i samme grad, sier Cecilia Ramlau-Hansen, professor ved Institut for Folkesundhed ved Aarhus Universitet. Hun ikke vært med på å utføre studien.

– Vi vet at et lavt testosteronnivå i fosterlivet gir økt risiko for misdannelser av testiklene, og at de ikke faller ned i pungen. Men det kreves flere undersøkelser – helst på mennesker – før man kan lage klare retningslinjer, sier Ramlau-Hansen.

Les også:

Gravide kan bruke medisiner mot migrene

Derfor kan sure oppstøt gi kreft i spiserøret

Vanskelig å studere mennesker

Det er imidlertid vanskelig å gjennomføre en kontrollert menneskestudie. Det vil kreve at forskere ga gravide kvinner paracetamol i små og store doser. Men et slikt forsøk kunne skade barnet.

– Man kan ikke utføre forsøk med mennesker når det kan skade moren eller barnet. Derfor har forskerne brukt menneskevev i mus, sier Ramlau-Hansen.

Forskere har tidligere vist at jo flere forskjellige typer smertestillende medisiner gravide inntar, jo høyere er risikoen for misdannelser, både hos gutte— og jentefostre.

Les også:

Mange gravide tar ikke medisinene sine

Bruker mye smertestillende

Omkring halvparten av danske kvinner har tatt smertestillende under graviditeten, viser forskning. Spørsmålet er hvor mange av dem som gjort det over en lengre periode, sier Ramlau-Hansen.

– Vil man være på den sikre siden, bør man unngå smertestillende mens man er gravid, sier Ramlau-Hansen, som understreker at de fleste kvinner er ganske bevisste på det de skal forsøke å unngå når de er gravide.

Les også:

Fosteret kan skades av paracetamol

Gravide får ikke blødninger av antidepressiva

Referanse:

Sander van den Driesche mfl.:Prolonged exposure to acetaminophen reduces testosterone production by the human fetal testis in a xenograft modelSammendrag

Skrevet av Videnskab.dk. Oversatt av Lars Nygaard for forskning.no.

Ønsker du å få med deg lignende saker? Vi har en egen Facebook-gruppeog Twitter-profilfor Familie og oppvekst

Publisert

Sakene flest leser nå

 1. Her ble bobilen og personbilen stående bom fast: – Det var litt uventet, kan man si

 2. Her ble det satt kulderekord i natt

 3. Hva kommer ungene dine egentlig til å huske fra ferien? Noe helt annet enn deg, tror Andrine Bruland.

 4. – Må vi ha med Bruce Springsteen for at BT skal bry seg?

 5. Asbjørn og Hilborg var gift i 67 år. De døde med åtte dagers mellomrom.

 6. Nå er sparkesyklene tilbake i sentrum

 1. Svangerskap
 2. Forskning og vitenskap
 3. Helse