Vi gikk 3000 kilometer på ski for å finne de beste skihanskene

Sjekk hvilke skihansker du bør velge.

Vårt testpanel har prøvd hanskene i forskjellig vintervær, fra et par plussgrader og regnvær i marka, til mange minus og vind på fjellet. Vi har fått en gjeng aktive skiløpere og supermosjonister fra Rustad Idrettslag i Oslo til å hjelpe oss med å finne de beste racinghanskene for langrenn.
Publisert Publisert
icon
Denne artikkelen er over syv år gammel

Når gradestokken kryper under 5 minusgrader, blir det for kaldt å gå i tynne racinghansker for de fleste.

Derfor er det kjekt å ha et par langrennshansker som er litt tykkere, som kan brukes til roligere turer og trening i lave temperaturer.

Ulike behov

Men det kan være vanskelig å finne hansker som dekker begge disse behovene; altså at de er varme nok til å kunne brukes i kulde, samtidig som de har god nok passform og grep til å fungere som langrennshanske.

Vi har derfor sammenlignetvarme skihanskerog lettere, tynnere racinghanskeri to separate tester.

Varme skihansker

Vi har testet ni hanskemodeller i denne kategorien hansker som er varme nok til å kunne brukes i kulde, samtidig som de har god nok passform og grep til å fungere som langrennshanske.

samlebilde_varme_hansker.jpg

Vårt testpanel har prøvd hanskene i forskjellig vintervær, fra et par plussgrader og regnvær i marka, til mange minus og vind på fjellet. De er også prøvd av skiløpere som har veldig lett for å fryse på hendene, og derfor trenger varme hansker nesten uansett hva temperaturen er.

Fire hanskemodeller er så gode at de fortjener terningkast 5, mener vårt testpanel. Dette er Swix Star XC100, Bjørn Dæhlie Flame Thermo, Johaug Kuusamo Split og Roeckl Landas. Dette er alle hansker som har et godt grep og god passform, i tillegg til at de er så varme at de fungerer som langrennshanske på fjellet eller i lavere temperaturer i marka.

Skal du gå konkurranser, for eksempel Birkebeinerrennet, kan du gjerne velge en av disse hanskene, enten fra start eller som skiftevott i sekken.

Vurder votter

Det er dessuten viktig å være klar over at ingen hansker er varme nok hvis temperaturen nærmer seg 10 minus, da må de aller fleste gå over til votter. Et annet tips er å bruke en tynn ullhanske inni votten, eller trekke vindvotter utenpå hanskene. Blant annet Johaug selger tynne såkalte linere i merinoull, disse fungerer godt i de aller fleste hansker og tar nesten ikke plass.

En god regel kan dessuten være å aldri gå ut på langtur uten å ha med ekstra hansker eller votter i sekken, blir syntetiske hansker våte vil de omtrent garantert bli kalde.

Fryser du lett på hendene er det greit å vite at det finnes godt utvalg av langrennsvotter med god passform som ikke tar særlig mer plass i stavhempen enn en hanske. Dersom du fryser lett i begynnelsen av økten er også et godt tips å starte med votter eller varme hansker, og deretter skifte til tynnere hansker når du har fått opp tempen.

Prøv hansken først

Alle hanskemodellene i testen er prøvd ut på skiturer av flere erfarne langrennsløpere. Det var litt forskjellig hvilke modeller de ulike hadde som sine favoritter, men gjennomgående var de samstemte om hvilke modeller som fungerte bra og mindre bra.

Skal du kjøpe nye hansker bør du uansett prøve hansken først, hva slags passform som passer din hånd kan variere veldig. Husk også at størrelsene kan variere fra modell til modell

Swix Star XC gloves Veil. pris: 399 kroner, terningkast fem Les hele testen

Johaug Kuusamo Split Veil. pris: 699 kroner, terningkast fem Les hele testen

Roeckl Landas Veil. pris: 699 kroner, terningkast fem Les hele testen

Bjørn Dæhlie Flame Thermo Veil. pris: 550 kroner, terningkast fem Les hele testen

Roeckl Espa Veil. pris: 599 kroner, terningkast fire Les hele testen

Johaug Allround Thermo Glove Veil. pris: 399 kroner, terningkast fire Les hele testen

Craft AXC Split Finger Glove Veil. pris: 399 kroner, terningkast fire Les hele testen

Lill-Sport Legend Thermo Veil. pris: 699 kroner, terningkast tre Les hele testen

Norheim Varm Langrennshanske Veil. pris: 199 kroner, terningkast tre Les hele testen

Racinghansker

Vi har testet åtte par racinghansker, og vi har fått en gjeng aktive skiløpere og supermosjonister fra Rustad Idrettslag i Oslo til å hjelpe oss med å finne de beste racinghanskene for langrenn som er til salgs i ledende sportsbutikker.

racinghansker_samlebilde.jpg

Tynn, men varm nok

En racinghanske er en tynn skihanske som først og fremst er ment for de som går ganske fort på ski. Under konkurranser og raske treningsturer i lysløypa er det viktig å ha en hanske som sitter godt på hånda, samtidig som den puster slik at du ikke blir klam, og at den er varm nok til å tåle å være ute i vær og vind.

Vårt testpanel har prøvd hanskene på skiturer, trening og konkurranser i ulike temperaturer, og etter mange, mange kilometers testing funnet fram til sine favoritter.

De racinghanskene som kommer best ut i denne testen er hanskene fra henholdsvis Swix og Craft. Begge disse er tynne hansker, som ikke tåler mer enn 4-5 minusgrader, men da er de til gjengjeld utrolig gode.

Det som skiller testvinnerne fra de andre, med hårfin margin, er at de klarer å kombinere god passform og grep, med andre brukervennlige egenskaper som at de ikke har borrelås. De er også tynne nok til å funke bra som racinghansker, for de bør ikke være for varme heller.

Ulike modeller til ulike hender

Det finnes antagelig like mange forskjellige hender som det finnes mennesker, og det er ikke gitt at en hanskemodell passer alle. Det kan være stor forskjell både i størrelser og passform fra merke til merke, og modell til modell. Det lønner seg derfor å prøve hanskene i butikken før du kjøper, så du er sikker på at de passer.

Sjekk spesielt at fingrene er lange nok, og at du får hansken til å sitte godt rundt håndleddet. Sitter den for løst, kan den i verste fall skli av hånden mens du går.

OBS: Husk at skihansker er beregnet på å holde rundt skistaven — så knytt neven når du prøver. Mange hansker vil kjennes for små når du retter ut fingrene, men passer likevel perfekt når du skal gå på ski.

Lurt med flere par

Går du veldig mye på ski, vil du nok ønske å ha flere par skihansker - både varme og tynne. Alle hansker trenger dessuten å vaskes like ofte som annet treningstøy, så det er greit å ha litt å bytte på. Men hvis du bare skal ha ett par til alle type forhold, er racinghanskene fra Johaug, Kollen Thermo, et godt alternativ. Disse kan brukes både ved pluss og minus, og kjøper du en egen ullvante i tillegg, en såkalt liner, kan den fint brukes på alle skiturer.

Uansett hvilken hanske du velger å bruke, er det lurt å ha med ekstra hansker eller votter i sekken på lengre turer. Du vet aldri, plutselig blir du overrasket av dårlig vær, og hvis du kun har med tynne racinghansker, kan du risikere forfrysningsskader som plager deg resten av livet. Og om det ikke er så mange minus; blir du våt, blir du også kald.

Kvalitet koster

Swix XC1000 glove er en super racinghanske.

Som du ser i vår test, er det ganske stiv pris på de fleste racinghanskene vi har prøvd ut. Mange synes nok det er dyrt å bruke 6-700 kroner på et par hansker som i praksis bare kan benyttes til en type aktivitet, nemlig langrenn.Går du på ski for å ta det som en tur, kan du helt sikkert ha stor nytte av rimeligere modeller — vi har testet toppmodeller som først og fremst brukes av de som trener på ski flere ganger i uken.

Vår konklusjon er uansett at det er en sammenheng mellom pris og kvalitet når det gjelder racing skihansker:

Swix XC1000 glove Veil.pris: 599 kroner, terningkast seks Les hele testen

Craft Power WS Glove Veil. pris: 599 kroner, terningkast seks Les hele testen

Roeckl Lambi Veil. pris: 699 kroner, terningkast fem Les hele testen

Bjørn Dæhlie Glove Race Veil. pris: 699 kroner, terningkast fem Les hele testen

Roeckl Eina Veil. pris: 699 kroner, terningkast fem Les hele testen

Johaug Kollen Thermo Veil. pris: 749 kroner, terningkast fem Les hele testen

Lill-Sport Legend Slim Veil. pris: 599 kroner, terningkast fire Les hele testen

Norheim training Veil. pris: 199 kroner, terningkast tre Les hele testen

Saken er skrevet av og publisert på Klikk.no

LES OGSÅ:

Finn din treningsform

Publisert