Slik har Nokia falt

Nokia slutter å lage mobiltelefoner etter tretti år. Hva gikk egentlig galt?

Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over ni år gammel

Pressemeldingen levner ingen tvil. Nokia selger sin mobilvirksomhet til Microsoft for 44 milliarder kroner .

Om lag 32.000 Nokia-ansatte blir med over, og Nokia-sjef Stephen Elop går av.

Det finske mobiltelefoneventyret er ubenhørlig slutt, over tretti år etter at Nokia lanserte sin første mobiltelefon.

Nokia i Finland.

Kanskje ingen stor overraskelse den siste tidens salgsrykter tatt i betraktning, og mange analytikere mener samarbeidsavtalen Microsoft og Nokia inngikk i 2011 var første skritt på veien. Siden den gang har Nokias aksjekurs blitt mer enn halvert.

Men hva skjedde egentlig med den finske mobilgiganten som en gang var verdens største produsent av mobiltelefoner?

Tatt på senga

riks000583397-_kPoT1WWtU.jpg

Marerittet startet i januar 2007. Da gikk en tynnhåret 51-åring i olabukser og svart genser på en scene i San Francisco med en ny telefon i hånden.

Steve Jobs hadde allerede berget Apple med frisk design og populære musikkspillere. Denne januardagen så iPhone dagens lys, og fra denne dagen ble mobiltelefonen aldri den samme.Siden har vi fått Internett, e-post, spill og programmer i lommen. Finnenes verdensherredømme ble rystet i grunnvollene.

— En brennende plattform

Fire senere tærer nedturen på tålmodigheten. I januar 2011 sendte Nokias toppsjef Stephen Elop ut følgende oppmuntring på e-post til alle sine ansatte: «Vi står på en brennende plattform.»

Man kan kanskje skjønne frustrasjonen. På fire lange år har ikke Nokia klart å komme opp med en eneste skikkelig konkurrent til iPhone. Og det til tross for at finnenes forskningsbudsjett er på nærmere 50 milliarder kroner - fire ganger større enn Apples.

De to har nå danset sammen i over to år uten å få særlig fart på beina, og jeg kan vanskelig se hvordan ting skal kunne bli så veldig annerledes med Microsofts oppkjøp. Teleanalytiker Tore Aarønæs.

Få dager etter den dystre e-posten sender Elop ut pressemeldingen som nå sprer uhygge rundt om i de finske skoger: Nokia forkaster sine egne operativsystemer, Symbian og MeeGo, til fordel for Microsofts Windows Phone 7 på sine smarttelefoner.

Elop varslet massive nedbemanninger. Samme dag meldingen gikk ut, falt Nokia- aksjen 14 prosent.

- Ikke fått fart på beina

Teleanalytiker Tore Aarønæs mener at samarbeidsavtalen mellom Nokia og Microsoft ikke har vært spesielt vellykket, og tror neppe nyheten om oppkjøpet skaper de store sjokkbølgene i mobilbransjen.

- De to har nå danset sammen i over to år uten å få særlig fart på beina, og jeg kan vanskelig se hvordan ting skal kunne bli så veldig annerledes med Microsofts oppkjøp. Samsung har neppe mistet nattesøvnen, for å si det sånn.

Teleanalytiker Tore Aarønæs synes ikke Nokia pluss Windows Phone har vært noen suksess-oppskrift.

Han mener både Nokia og Microsoft bærer preg av å ha havnet bakpå i konkurransen.— Det har vært litt som når den halte prøver og hjelpe den svaksynte, og Microsoft prøver åpenbart desperat å få et fotfeste i markedet for mobiler og nettbrett, både med sine operativsystem og nå også sine egne mobiler.

- Men det spørs om det ikke er for sent. Hadde oppkjøpet kommet for to år siden hadde det nok skapt langt større oppstandelse i bransjen.

Det er flere en Aarønes som er kritiske til om et Nokia som sliter er det som skal til for å gi Microsoft et mobilløft.

— Dette er for lite og for sent, og jeg tviler på at det vil gjøre Microsoft til et mobilselskap, sier analysesjef Trip Chowdhry i Global Equities Research til CNBC.

Mer enn vrakpant

Sett med finske briller, mener Aarønæs at Nokia tross alt har kommet greit ut av det.

— Prisen på 44 milliarder kroner er på ingen måte noen vrakpant selv om den ikke er skyhøy. Nokia går på sett og hvis tilbake til sine mobile røtter, nemlig å lage en mobil infrastruktur, slik de gjorde før de begynte å lage mobiltelefoner.

Det tror Aarønæs kan være lurt.

— Istedenfor å slite tungt på to områder, har Nokia større sjanse i å lykkes nå de kan forkusere på et kjerneområde. Og det trengs i kampen mot Huawei og andre konkurrenter i tøft marked, sier Aarønæs.

Endrer lite

Teleanalytiker John Strand mener oppkjøpet ikke endrer ved de utfordringene både Nokia og Microsoft står ovenfor.

— Spørsmålet er om Microsoft kjøper en sund forretning eller en forsikring mot at en kineser kjøper opp partneren som sørger for å utvikle og selge Microsoft-baserte telefoner.

På den annen side tror Strand at HTC, Samsung og Huawei vil vurdere nøye om de vil fortsette å lage telefoner som kjører Windows Phone når Microsoft nå også blir hardware-produsent. Det er alltid krevende å skulle begynne å konkurrere med sin partenere, konkluderer Strand.

- Elop har vært en katastrofe

Stephen Elop

Strand er svært kritisk til måten den tidligere Microsoft-ansatte Stephen Elop har styrt Nokia-skuta på etter at han tok over roret.— Dagen i dag er dagen Nokias styre må erkjenne at Stephen Elop ikke klarte å levere varene, dagen Elop setter seg på flyet til Microsofts hovedkvarter i Redmond, og hvor det neppe har gått opp for mannen at han har vært en katastrofe for Nokia.

- Elop drømmer nok om å overta sjefsstolen etter avtroppende Steve Balmer, men for aksjonærene vil han fort kunne bli en «CEO from Hell», sier Strand.

LES OGSÅ:

Seks tvilsomme avgjørelser fra Nokia i perioden 2001 til 2005.

hva-tenkte-de-egentlig-pa-vfm6vinxWB.jpg
Publisert: