— Det at han får dette store internasjonale oppdraget, og jeg mener NATO trenger den beste og det får de nå, det er noe vi skal være stolte av i Norge, sier Støre.

Støre sier det er en styrke for NATO at alliansen for første gang får en generalsekretær som har nordområdeerfaring og som «vet hvordan det er å ivareta og forvalte et naboskap» med tydelig referanse til Russland.

Støre er utpekt som den fremste kandidaten til å overta ledervervet i Ap etter Stoltenberg, men ville ikke kommentere hvordan partiet skal håndtere lederkabalen framover, da han møtte pressen utenfor sitt kontor på Stortinget fredag ettermiddag.

Støre hadde da deltatt i et hasteinnkalt sentralstyremøte via telefon.

— Det blir et nytt møte i sentralstyret og landsstyremøtet på mandag hvor det blir en grundig diskusjon om dette. Det er det enighet om, sier Stoltenberg.

Det er ventet at Jonas Gahr Støre blir innstilt som ny leder og valgt på et ekstraordinært landsmøte, kanskje allerede før sommeren.

Stemningen i partiet synes å gå i retning av å utsette øvrige valg til ulike tillitsverv til det ordinære landsmøtet som finner sted neste år. Det innebærer i så fall at Helga Pedersen fortsetter som nestleder, i første omgang ut valgperioden som da utløper.