Terroraksjonen skulle, ifølge etterretningsopplysningene, finne sted på en internasjonal flyplass i Norge en gang rundt 17. november i fjor, skriver Kjetil Stormark i sin blogg på Nettavisen.

Offentligheten ble aldri varslet om det norske myndigheter mente var en overhengende fare for en ny terroraksjon på norsk jord, skriver Stormark.

Aftenposten skriver at man fryktet at et angrep skulle utføres i en kombinasjon av personer som kom med fly som landet på én av de aktuelle flyplassene, og personer som allerede var i Norge og som skulle komme til flyplassen for å hjelpe til i utførelsen.

Sikkerhetstiltak

I forbindelse med hendelsen ble det satt i gang ekstraordinære sikkerhetstiltak rundt Gardermoen, Torp og Rygge. Både Beredskapstroppen, Forsvarets spesialstyrker og de lokale politidistriktene ble involvert i arbeidet med å iverksette forebyggende tiltak.

Blant annet ble det bestemt at det skulle settes opp forsterket bevæpnet vakthold utenfor Oslo Lufthavn Gardermoen for å stoppe eventuelle terrorister som forsøkte å komme seg inn, skriver avisen.

Politidirektoratet ønsker ikke å kommentere saken, men fungerende avdelingsdirektør i avdeling for politiberedskap og krisehåndtering Sture Martin Vang, bekrefter at de ble orientert om trusselsituasjonen.

Avblåst

Fredag 16. november, noen timer før det fryktede angrepet skulle finne sted, ble det holdt krisemøte både hos PST, Politidirektoratet og i Oslo politidistrikt

I bloggen skriver Stormark at terroralarmen ble avblåst få timer før den nasjonale politiledelsen vurderte å stenge flyplassene og gå ut offentlig.

Omtrent samtidig som politiet satte seg i bilene, fikk Politiets sikkerhetstjeneste (PST) bekreftelsene de trengte på at trusselen ikke stemte, og at personen som fremsatte dem, ikke snakket sant.

Bekrefter hendelsen

Kommunikasjonsdirektør Trond Hugubakken i PST bekrefter hendelsene.

— Det stemmer at det var en alvorlig situasjon i november. Vi hadde informasjon som var urovekkende og handlet om en mulig terrortrussel mot flyplasser på Østlandet som et mulig mål. Vi jobbet hardt med å komme til bunns i disse opplysningene, i håp om å få avklart situasjonen, noe vi klarte, sier Hugubakken til Stormark. (©NTB)