Strøm opplyste dette klokken 12.15 etter å ha vært med et av Forsvarets helikoptre for å rekognosere. Han forteller til VG at det ikke lenger er tegn til åpen ild i det brannherjede terrenget.

— Nå jobbes det med flekkvis slukking der de ser røyk. Deretter skal de bruke utstyr for å se hvor terrenget er varmt, så skal de kjøle ned terrenget der de ser varme, opplyser innsatslederen.

Til sammen 55 hus er bekreftet tatt av brannen, fire av dem tilhører fastboende familier. Politiet har sendt to kriminalteknikere og en etterforskningsleder inn i brannområdet i Uran-området der den omfattende lyngbrannen startet for å foreta en foreløpig åstedsundersøkelse.

SCANPIX

Flere vitner er allerede avhørt og flere skal avhøres i timene som kommer.

— Mange har mistet alt

Flere innbyggere fikk onsdag vite at husene deres er tatt av flammene under lyngbrannen i Flatanger.

— Mange har mistet alt, sier Flatanger-ordfører Olav Jørgen Bjørkås.

Under et møte for innbyggerne onsdag informerte blant andre brannsjefen om situasjonen, melder TV 2.

— Stemningen var alvorstynget, og vi fikk ganske detaljerte opplysninger fra brannsjefen om hvilke bygninger som står og hvilke som er rammet av brann. Mange fikk et inntrykk av hvordan hjemplassene deres er. Det er klart at noen er lettet over å få vite at huset står urørt, og så er det noen som får vite at huset er borte, sier Bjørkås.

Får hente tingene

Ingen får flytte tilbake onsdag, ifølge ordføreren, men beboere i det brannrammende området får ta seg inn til husene som ikke er totalskadet for å hente nødvendige artikler som medisiner.

— Fra klokken 13 åpnet vi for at de sammen med folk fra innsatsledelsen kan dra inn for å hente nødvendige ting. Vi vurderer når mediene kan få slippe inn, og staben avgjør det i løpet av kort tid, opplyser lensmann Nils Roger Duna.

Inntil videre er området sperret av, iallfall frem til klokken 08 torsdag morgen.

God lokal beredskap

Statsminister Erna Solberg (H) sier brannene i Lærdal og Flatanger har vist hvor viktig det er å ha god lokal beredskap. I Stortingets spørretime ble stasministeren spurt om regjeringen vil prioritere dette fremfor å sentralisere til store enheter.

— Det er ikke et spørsmål om enten eller, men både og, sa statsministeren.

— Nærhet har stor betydning. Et lokalt brannvesen med fleksible ressurser og lokalkunnskap er viktig, sa Solberg.

NETT_Branner Trøndelag.jpg