Påtalemyndigheten har henlagt voldtektssaken mot tidligere Venstre-topp Helge Solum-Larsen på grunn av bevisets stilling.

Solum-Larsen ble anmeldt for å ha voldtatt en 17 år gammel jente på Rogaland Venstres årsmøte 5. februar.

Ifølge førstestatsadvokat Harald L. Grønlien i Rogaland statsadvokatembeter har saken vært vurdert både opp mot straffebestemmelsen om forsettlig voldtekt og grov uaktsom voldtekt.

Sykmeldt

Den 17 år gamle jenten deltok på Rogaland Venstres årsmøte i Suldal i februar i år.

Helge Solum Larsen har innrømmet å ha hatt seksuell omgang med jenten, men sier det var frivillig. Denne forklaringen har han fastholdt i avhørene.

— At saken mot Helge Solum-Larsen nå er henlagt av påtalemakten, betyr ikke at det står noen ledig plass i partiledelsen og venter, sier Venstres nestleder Terje Breivik til bt.no

— Han har vært sykmeldt fra sine verv lokalt i Stavanger og i Rogaland, disse kan han trå inn i dersom han nå blir friskmeldt. Men de verv han forlot sentralt i partiet er besatt av andre, sier Breivik.

Og det er nettopp Terje Breivik selv som har tatt over den ledige plassen som nestleder i partiet etter Solum-Larsen. Det skjedde på Venstres landsmøte i mars. Det medførte også at Breivik nå er den soleklare toppkandidaten for Venstre fra Hordaland ved stortingsvalget neste år.

Tilgivelse

— Hva med Rogalandslisten, kan Solum-Larsen toppe den nå, slik det lå i kortene før voldtektsanklagene mot ham ble kjent?

— Det har jeg ingen formening om. Partiledelsen legger seg ikke opp i lokale nominasjoner. Det må bli opp ti Stavanger og Rogaland Venstre å avgjøre den saken.

- Er det ikke rom for tilgivelse i et liberalt parti som Venstre?

— Til det vil jeg bare svare, Helge Solum-Larsens fremtidige politiske liv er det opp til Helge selv og fremtiden å avgjøre, avslutter nestleder Breivik.