- Breivik har trolig Aspergers

Professor i psykologi, Ulrik Fredrik Malt, mener Anders Behring Breivik oppfyller kriteriene for Aspergers syndrom. - Han har et teoretisk forhold til empati, mener Malt.

Publisert Publisert

LIKTE IKKE DIAGNOSEN: - Dette er krenkende, utbrøt Breivik da han fikk høre at han muligens har Aspergers syndrom. Foto: Scanpix

  • Erlend Langeland Haugen
  • NTB
iconDenne artikkelen er over syv år gammel

Malt forklarte i terrorrettssaken fredag hvordan Breivik passer inn i profilen for en person med en form for høyt fungerende autisme. Han trekker særlig fram Aspergers syndrom som en alternativ diagnose som bør vurderes.

— Personer med denne lidelsen vil være i stand til å utvikle vennskap, men de vil få problemer med å dele følelser. De pleier også å være veldig opptatt av det de driver med, og har problemer med å oppfatte sosiale sammenhenger, forklarte Malt.

Les også

Mange med Asperger bekymret

Han sier personer med denne diagnosen lett kan bli opptatt av utseendet, og at de under intervjuer med psykologer og psykiatere ofte virker helt emosjonsløse.

— Kan ikke føle empati

— Personer med en slik diagnose vil også ha et teoretisk forhold til empati. De vet empati eksisterer og hvordan den fungerer, men er ikke i stand til å føle den, sa han.

Malt trakk fram en rekke eksempler som har kommet fram gjennom rettssaken som viser at Breivik har mange av trekkene han beskriver for Aspergers syndrom.

— Det vil si at etter mitt syn, er det sannsynligvis til stede et Aspergers syndrom, forklarte Malt.

Han mener endringen i Breivik som antyder en Asperger-diagnose kan leses ut av vurderingene av Breivik allerede da han fire år gammel var under observasjon på Statens senter for barne- og ungdomspsykiatri.

— Siden dette kringkastes, vil jeg understreke at 99,9 prosent av de som har dette ikke er kriminelle, og de kommer aldri til å bli det, sa Malt.

Breivik: - Dette er krenkende

— Dette er krenkende. Og det er helt uakseptabelt at jeg ikke får kommentere det, sa Anders Behring Breivik da han avbrøt vitneprovet til psykiatriprofessor Ulrik Fredrik Malt.

— Breivik, du får kommentere når vitnet er ferdig, repliserte tingrettsdommer Wenche Elisabeth Arntzen.

— Ja, men dette blir kringkastet. Du har lagt ned forbud mot kringkasting av mine kommentarer, svarte Breivik.

Malt understreket at han ikke hadde tilstrekkelig grunnlag til å gi Breivik diagnosen Aspergers syndrom, men at det var gode grunner til å mistenke at en slik diagnose er den mest korrekte.

Publisert

Les mer om dette temaet

  1. Får ikke vitne om barndommen

  2. Skrudde av mikrofonen i sinne

  3. - Breivik er forræderen

  4. - Islam og politikerne har ansvaret for 22. juli

  5. - Knights Templar eksisterer

  1. 22. juli