Malt forklarte i terrorrettssaken fredag hvordan Breivik passer inn i profilen for en person med en form for høyt fungerende autisme. Han trekker særlig fram Aspergers syndrom som en alternativ diagnose som bør vurderes.

— Personer med denne lidelsen vil være i stand til å utvikle vennskap, men de vil få problemer med å dele følelser. De pleier også å være veldig opptatt av det de driver med, og har problemer med å oppfatte sosiale sammenhenger, forklarte Malt.

Han sier personer med denne diagnosen lett kan bli opptatt av utseendet, og at de under intervjuer med psykologer og psykiatere ofte virker helt emosjonsløse.

— Kan ikke føle empati

— Personer med en slik diagnose vil også ha et teoretisk forhold til empati. De vet empati eksisterer og hvordan den fungerer, men er ikke i stand til å føle den, sa han.

Malt trakk fram en rekke eksempler som har kommet fram gjennom rettssaken som viser at Breivik har mange av trekkene han beskriver for Aspergers syndrom.

— Det vil si at etter mitt syn, er det sannsynligvis til stede et Aspergers syndrom, forklarte Malt.

Han mener endringen i Breivik som antyder en Asperger-diagnose kan leses ut av vurderingene av Breivik allerede da han fire år gammel var under observasjon på Statens senter for barne- og ungdomspsykiatri.

— Siden dette kringkastes, vil jeg understreke at 99,9 prosent av de som har dette ikke er kriminelle, og de kommer aldri til å bli det, sa Malt.

Breivik: - Dette er krenkende

— Dette er krenkende. Og det er helt uakseptabelt at jeg ikke får kommentere det, sa Anders Behring Breivik da han avbrøt vitneprovet til psykiatriprofessor Ulrik Fredrik Malt.

— Breivik, du får kommentere når vitnet er ferdig, repliserte tingrettsdommer Wenche Elisabeth Arntzen.

— Ja, men dette blir kringkastet. Du har lagt ned forbud mot kringkasting av mine kommentarer, svarte Breivik.

Malt understreket at han ikke hadde tilstrekkelig grunnlag til å gi Breivik diagnosen Aspergers syndrom, men at det var gode grunner til å mistenke at en slik diagnose er den mest korrekte.