På en pressekonferanse i ettermiddag ber nåværende SV-leder Kristin Halvorsen partiet om å velge Audun Lysbakken som deres neste leder. Bare dager før SVs landsmøte skal velge ny partileder, er det fullt kaos i partiet.

— Denne saken er kommet på verst tenkelige tidspunkt, medgir Halvorsen.

Hun mener imidlertid at de siste ukenes storm har herdet Lysbakken, og vist at han er en mann med integritet og god dømmekraft.

— Jeg er sikker på at disse motbakkene har gjort han til en bedre leder. Han har vist at han tåler å stå i stormen og at han tåler en trøkk. Min oppfordring er derfor at landsmøtet bør velge Lysbakken som SVs neste leder på lørdag, sier hun.

- Finnes ikke feilfrie ledere

Det ble i dag klart at Audun Lysbakken trekker seg som barne- og likestillingsminister. Med seg i fallet tar han sine to statssekretærer Kirsti Bergstø og Henriette Westhrin. Sistnevnte ser imidlertid ut til å få tilbake sin posisjon som statssekretær, under settestatsråd Halvorsen.

Kristin Halvorsen er åpen om at Lysbakken gjorde riktig i å gå av som statsråd.

— Det er en ubehagelig, men riktig konklusjon i en ekstremt krevende situasjon, sier hun.

At Lysbakken fortsatt er skikket som partileder, selv om han ikke er skikket til å være statsråd, forklarer Halvorsen med følgende utsagn:

— Han har selv konklusjonene av dette og kommet til at han har det ansvaret. Det finnes ikke feilfrie ledere, og jeg syns det står respekt av valget han har tatt i denne situasjonen, sier Halvorsen.

Lovstridig praksis i flere tiår

Årsaken til avgangen er manglende journalføring og manglende utløsning av midler til Jenteforsvaret – et underbruk av SVs ungdomsorganisasjon Sosialistisk Ungdom (SU).

— Departementet har hatt en uryddig praksis når det gjelder tildeling av tilskudd. Det har vært vanlig praksis i flere tiår, en praksis som står i strid med økonomiregelverket. Ansvaret for de feil som er begått, er mitt og mitt alene, sier Lysbakken.

Han legger til at partiet skal få mulighet til å velge en annen leder, dersom landsmøtedelegatene ønsker det.

— Jeg har sagt fra til SVs sentralstyre at jeg står til disposisjon som ny leder. Men nå partiet trenger rom til å tenke seg om først, sier Lysbakken.

GÅR AV: Audun Lysbakken (SV) går av som barne-, likestillings- og inkluderingsminister som følge av selvforsvarssaken. Han understreker at han likevel fortsatt vil være lederkandidat for SV.
SCANPIX