Til høsten skal regjeringen vedta å kjøpe inn 16 nye redningshelikoptere som erstatning for dagens utrangerte Sea King-helikoptre, som har vært i tjeneste i over 40 år. På listen over aktuelle kandidater til å ta over for Sea King er det nå bare to typer igjen, melder NRK.

Det er AW101 fra fabrikken AgustaWestland og EC225 — også kjent som Super Puma - fra Eurocopter-fabrikken.

Flygeforbud

Sistnevnte har hatt flygeforbud inntil nylig etter en ulykke utenfor Shetland i oktober i fjor.

EC225 har også vært involvert i ulykker i 2009 og 2012, men det har i Norge ikke vært noen alvorlige ulykker med denne helikoptertypen.

Et Super Puma av den noe eldre L2-varianten havarerte sist fredag, også det utenfor Shetland. Da omkom fire personer i det som er den tredje alvorlige helikopterulykken på britisk sektor i Nordsjøen på drøyt ett år. I 2009 omkom 16 personer i en ulykke med dette helikopteret.

— Urolige

Ketil Karlsen i fagforbundet Industri Energi er bekymret.

— Vi er spesielt urolige over at det fortsatt er med i konkurransen på et tidspunkt da det har flygeforbud, sier Karlsen om Super Puma-helikopteret.

Leder for redningshelikopterprosjektet i Justis- og beredskapsdepartementet, Bjørn Ivar Aarseth, sier imidlertid til NRK at det ikke er uvanlig at helikoptre er ute av drift og konstaterer at Eurocopter fikk på plass tiltak.

— Vi må se på hva som kommer ut av dette, og hvilke tiltak de har satt inn. Slik vi ser det, er Super Puma et trygt helikopter med flere millioner flytimer bak seg, derfor har dette for øyeblikket ingenting å si, sier Aarseth.