Etter to uker med sonderinger i Nydalen og en uke med forhandlinger på Sundvollen er den borgerlige regjeringsplattformen klar. Mandag 7. oktober 2013 vil bli stående i norsk politisk historie som dagen da det ble klart at Fremskrittspartiet tar plass ved kongens bord.

— For 40 år siden startet Anders Lange folkebevegelsen til sterk nedsettelse av skatter, avgifter og offentlige inngrep. I dag kan jeg slå fast at Fremskrittspartiet tar med seg sin sjel og sitt verdigrunnlag inn i regjering, sa en beveget Siv Jensen under pressekonferansen på Sundvolden Hotel.

Hun viste til at sentralstyret og landsstyret sluttet enstemmig opp om regjeringsplattformen som hun beskrev som et veikart for regjeringen.

Åtte områder

Påtroppende statsminister Erna Solberg sier sonderingene var tøffere enn selve forhandlingene.

— Det viktigste har ikke vært å finne en balanse mellom Høyre og Fremskrittspartiet, men å finne de løsningene som Norge som land trenger i årene fremover.

Solberg og Jensen gikk så igjennom hovedpunktene i den 75 sider lange Sundvolden-erklæringen. Åtte viktige satsingsområder ble trukket fram. Klimapolitikk var ikke blant dem, men feltet er omtalt i et eget kapittel.

— Regjeringen vil bygge sin politikk på forvalteransvaret og føre-var-prinsippet. Den kloden vi skal overlate til våre barn skal være i minst like god stand som vi overtok den fra våre forfedre. Regjeringen vil føre en offensiv klimapolitikk og forsterke klimaforliket. Utbyggingen av fornybar energi må økes, står det i plattformen.

Høyre og Fremskrittspartiet fastslår også at regnskogsatsingen skal «videreføres med mål om langsiktige resultater».

Midlertidige ansettelser

Ellers er regjeringsplattformen spekket med politiske nyheter, som ikke eksplisitt står nevnt i samarbeidsavtalen med de to sentrumspartiene KrF og Venstre. Her er et utvalg:

*Fjerne helseregionene, åpne for generell bevæpning av politiet og øke adgangen til midlertidige ansettelser.

*Opprette et eget program innenfor oljefondet for investeringer i bærekraftige bedrifter og prosjekter i fattige land. Et program for fornybar energi kan også bli aktuelt.

*Utvide kontantstøtten, vurdere å forby ekteskap mellom søskenbarn, utrede hurtigdomstoler og tillate søndagsåpne butikker.

  • Fjerne boplikten og gjøre jordbruket mindre avhengig av statlige overføringer.
  • Utvide Vinmonopolets åpningstider slik at de følger butikkenes tider for ølsalg.

Handlingsregel

Solberg gjentok at handlingsregelen for oljepengebruk skal bestå, men kunne ikke svare på nøyaktig hvor mye penger den nye regjeringen vil bruke.

— Det er litt avhengig av det økonomiske handlingsrommet. Vi vet ikke hvor mye penger vi har til rådighet gjennom en fireårsperiode. Og vi har en del reformer som vil gi oss mer penger, sa hun.

Solberg røpet dessuten at hun alt har snakket med noen få om statsrådskabalen.

— Det skyldes at det er helt åpenbare personer i min nære krets som vet at de skal inn i regjeringen, sa Høyre-lederen, som har ambisjoner om at den nye regjeringen skal tiltre før 18. oktober.

Frp er det sjuende i rekken av norske partier som inntar regjeringskontorene etter andre verdenskrig. Høyre har gjort det fem ganger før i samme periode. Solberg skriver seg selv inn i historiebøkene som den andre kvinnelige norske statsminister og den første fra Bergen siden Johan L. Mowinckel. (©NTB)