Mannen ble pågrepet da politiet på Romerike onsdag kveld fant én av de to bilene som har vært etterlyst etter bortføringen, en Volvo XC90. Bilen ble funnet på Fjellhamar i Lørenskog kommune.

— Volvoen ble stoppet med bileier i. Både Volvoen og bileieren er nå her hos oss, sier politiadvokat Iren Johnsen Dahl i Hedmark politidistrikt.

Hun bekrefter at bileieren har en forbindelse til barnefaren, 43 år gamle Mansur Mahashev.

— Han er i kretsen rundt barnefaren, uten at jeg vil kommentere nærmere på hvilken måte, sier Dahl til NTB.

Benekter kjennskap til saken

Volvoen vil i løpet av torsdag bli undersøkt av politiets kriminalteknikere. Politiet vil også gjennomføre et nytt avhør med den pågrepne mannen, som er i midten av 30-årene.

Fra før er det gjennomført ett avhør av ham.

— Han benekter kjennskap til saken. Han har gitt en hel del opplysninger som vi må sjekke for å se om han kan knyttes til saken eller ikke, sier Dahl.

Volvoen ble etterlyst onsdag morgen. Det var vitneopplysninger som knyttet den til bortføringen.

Politiet har i tillegg etterlyst en sølvfarget eller beige Toyota Corolla Verso med registreringsnummer KH 41262. Denne er foreløpig ikke funnet. To maskerte menn skal ha forsvunnet i denne bilen sammen med de to søstrene, Rajana Dudaeva (6) og Somaja Dudaeva (8).

Foreldrene siktet

Den dramatiske bortføringen fant sted utenfor Kongsvinger da jentene gikk av bussen på vei hjem fra skolen tirsdag ettermiddag. En tredje gjerningsmann ble igjen på stedet i rundt en halvtime etter at bilen med jentene og de to maskerte mennene hadde kjørt. Politiet mener denne tredje mannen er Mahashev.

Jentenes fosterfar var også på stedet. Han skulle hente de to barna. Da jentene ble bortført, forhindret den antatte barnefaren ham i å kontakte politiet.

— Han fikk beskjed om å sitte i bilen og ikke gjøre noe, sier Dahl.

Politiet i Hedmark har etterlyst Mahashev både nasjonalt og internasjonalt etter bortføringen. Han er siktet etter straffelovens paragraf 223 om ulovlig frihetsberøvelse.

Barnas mor er samtidig siktet for medvirkning til bortføringen. Hun ble brakt inn til avhør natt til onsdag, men ble dimittert etter avhør. Hun nekter kjennskap til bortføringen.

Mange avhør

Ifølge Dahl er det så langt gjennomført rundt 30 avhør i saken. Det er kommet inn om lag 50 tips og henvendelser fra publikum, men få tips om mulige observasjoner av de bortførte jentene.

— Det er viktig for oss å gjøre folk oppmerksomme på at jentene godt kan være kledd i hijab, sier politiadvokaten.

Hun opplyser at de som har vært inne til avhør, er alt fra vitner fra stedet og folk i de biologiske foreldrenes bekjentskapskrets, til dem som var direkte involvert, som de to søstrenes fosterfar.

Politiadvokaten sier de foreløpig ikke har noen formening om hvor de to jentene og barnefaren befinner seg.

— Det er ikke ett sted som utpeker seg som særlig interessant. Vi holder alle muligheter åpne, sier Dahl.

Mahashev er russisk statsborger, og både han og barnas mor har bakgrunn fra Tsjetsjenia. Mora og de to jentene er imidlertid norske statsborgere.