— Vi må vurdere konsekvensene. Hvis en person bare har ett statsborgerskap, blir jo denne personen statsløs om vi trekker tilbake det norske statsborgerskapet. Statsløse er det mange av, og de har en tendens til å bli et problem som flyter rundt i systemet, sier Frps nestleder, Per Sandberg.

Han er også leder av redaksjonskomiteen på landsmøtet, og må derfor håndtere forslaget fra Oslo Frp.

Kan bli nektet innreise

Sandberg trekker frem en annen mulighet:

— Storbritannia har ikke fratatt utenlandskrigerne statsborgerskapet, men de har mulighet for å nekte personer som har deltatt i krigføring i utlandet innreise, selv om de er britiske statsborgere.

— Så det er noen varianter dere vurderer og kan velge mellom?- Ja.

— Det er med andre ord sannsynlig at landsmøtet gjør et eller annet vedtak om dette?

— Jeg jobber med forslagene opp mot fagmiljøer og regjering for å se hva som er mulig og hva som er konsekvensene av de ulike alternativene, sier Per Sandberg.

Drept i Syria

Onsdag meldte flere medier at den norske statsborgeren Egzon Avdyli (25), kjent som tidligere talsmann for den radikale, islamistiske gruppen Profetens Ummah, er meldt drept i kamper i Syria.

Albanske medier skal først ha meldt om saken. Avdyli er av albansk herkomst. Norske myndigheter vil ikke kommentere meldingene.

Den norsk-albanske mannen forlot Norge og reiste til Syria for tre måneder siden og skal ha deltatt i stridigheter i det borgerkrigsrammede landet.— Vi kan ikke kommentere enkeltpersoner, men vi kan bekrefte at flere som er reist fra Norge til Syria, er drept. Det er farlig å reise til Syria, og vi gjentar advarselen som vi tidligere har gått ut med, sier kommunikasjonssjef Martin Bernsen i Politiets Sikkerhetstjeneste (PST) til NTB.

NTB skriver også at mellom 5 og 10 norske borgere trolig er drept i Syria.

Inntil 50 utenlandskrigere

PST og den militære etterretningstjenesten varslet tidligere i år om at mellom 40 og 50 norske borgere har dratt til Syria og andre krigs- og konfliktområder i utlandet.

Her har de gjennomgått kamptrening. Etterretningsmiljøet er bekymret for at terrorfaren i Norge øker, når krigere med kamp- og våpentrening vender tilbake til Norge.

Ifølge etterretningstjenestene kommer den største trusselen fra et multietnisk, ekstremt islamistiske miljø på Østlandet.

Det er nettopp slike personer Oslo Frp ønsker å ramme med sitt forslag:

Landssvik

«Norge må reagere kraftig på at norske statsborgere kan reise til en krigssone, og med et norsk pass i lommen bedrive krigshandlinger, drap og tortur. Slike handlinger kan likestilles med landssvik,» heter det resolusjonsforslaget.

Videre strå det at det ikke er en «folkerett å ha norsk pass, og med rettigheter knyttet til passet følger forpliktelser. På denne bakgrunn ber Frps landsmøte regjeringen utrede og fremme nødvendige lovforslag som gir norske domstoler rett til å fradømme statsborgerskap og alle sosiale rettigheter, for norske statsborgere som deltar i krigs- og terrorhandlinger i utlandet.»