Et SAS-fly som skulle fra Oslo til Brussel, ble evakuert på grunn av røykutvikling. Passasjerene måtte rømme flyet på evakueringssklier.

— Vi fikk beskjed om at det var røykutvikling cirka klokka 8.20. Alle passasjerer ble evakuert på en god måte i henhold til prosedyrer, sier medieansvarlig Joachim Westher Andersen ved Oslo lufthavn til NTB.

Han bekrefter at det ble brukt evakueringssklier.

— Det kan selvfølgelig oppleves dramatisk, fastslår Andersen.

Ifølge pressekontakt Tormod Sandstø i SAS ble flyet evakuert kort tid etter at det forlot utgangen. Flyet var aldri i lufta.

— Vi vet ikke sikkert hva årsaken var, men det antas at det kan ha vært røyk fra en av motorene som kom inn i ventilasjonsanlegget, sier han til NTB.

Booket om

Flyet skulle til Brussel med 163 passasjerer om bord, opplyser Sandstøl.

— Passasjerene ble fraktet vekk for en debrifing, sier han. Der fikk passasjerene anledning til å stille spørsmål til kapteinen og besetningen om hendelsen. De fikk samtidig tilbud om å bli booket om til et nytt fly. Dette var i lufta senere tirsdag formiddag.

Gasslukt

Tarjei Rødset, som var passasjer i flyet, sier til VG at han kjente en sur gasslukt som «svei i halsen» da det kom røyk i kabinen. Men det brøt ikke ut panikk om bord i flyet, og evakueringen gikk rolig for seg, forteller han.

Ifølge Dagbladet har Statens arbeidsmiljøinstitutt (Stami) påvist giftige organofosfater i kabinen etter en lignende hendelse tidligere. Giftstoffene kan i verste fall skade nervesystemet og utløse psykoser hos mennesker.

Sandstø vil ikke spekulere på om slike stoffer kan ha lekket inn i kabinen denne gangen.

— Men så langt vi vet var det ingen passasjerer som ble fysisk skadd eller trengte behandling, sier han til NTB.

Han ber passasjerer som føler ubehag, om å ta kontakt med flyselskapet og gi beskjed om dette. (©NTB)