Bøndene oppfordres til å tømme hyllene for egg, men lederen i Norges Bondelag fastholde at hensikten ikke er å ramme forbrukerne.

— Vi ser at tomme hyller kan bli resultatet, men målet er ikke å tømme butikkene for egg. Vi vil skape oppmerksomhet om norsk mat, matsikkerhet og det faktum at dette ikke er en selvfølge i butikkene, sier Norges Bondelags leder Nils T. Bjørke til NTB.

Bondelagets landsomfattende blokade av ni eggpakkerier fra torsdag morgen er samkjørt med en SMS-aksjon overfor medlemmene, som oppfordres til å hamstre egg.

- Litt ekstra

— Vi oppfordrer medlemmene til å kjøpe egg for å sikre seg, og gjerne litt ekstra, sier Bjørke.

På spørsmål om hvordan blokade av eggpakkeriene kombinert med aktiv hamstring ikke rammer forbrukerne, sier Bjørke at folk flest bør kunne klare å sikre seg de eggene de trenger til 17. mai.

— Man kan nok oppleve at det blir tomt for egg enkelte steder. Men de som trenger egg og er bekymret, de bør klare å skaffe seg det, sier han.

Bondelagslederen sier til NTB at de ikke har noen planer om å avslutte eggeaksjonen med det aller første.

— Vi holder nok på en god stund til, sier han.

Protestaksjon

Bøndene aksjonerer i protest mot Statens tilbud i årets jordbruksoppgjør. Forhandlingene om jordbruksavtalen ble brutt av Norges Bondelag og Norsk Bonde- og Småbrukarlag tirsdag ettermiddag.

Regjeringens samarbeidspartier på Stortinget, Venstre og KrF, har oppfordret landbruksminister Sylvi Listhaug (Frp) til å gjøre et nytt forsøk.

— Vi er klare til å prøve på nytt, vi. Men så lenge beskjeden fra Staten er at de ikke har noe mer å gi, så er forhandlingsbordet tomt. Da har det heller ingen hensikt å prøve. Statens tilbud er ganske enkelt ikke bærekraftig. Derfor må det komme noe mer før vi starter på nye runder, sier Bjørke.

NTB har spurt Landbruksdepartementet om en kommentar fra Listhaug, uten å få noe svar så langt.