I dag fikk han svaret

Adrian Pracon har helt siden 22. juli spurt seg hvorfor terroristen ikke skjøt han. I dag forklarte Breivik hvorfor han senket våpenet.

Publisert Publisert

KVALMENDE: - Det er kvalmende at han lekte min gud, at han bestemte over hvem som skulle leve og dø, sier Adrian Pracon. Foto: SCANPIX

iconDenne artikkelen er over syv år gammel

Adrian Pracon (22) ble skutt i skulderen da han spilte død under en regnjakke på sydspissen av Utøya. Han hadde nærkontakt med Breivik tre ganger i løpet av den snaut halvannen timen Breivik massakrerte ungdommer på øyen.

Pracon har tidligere forklart at Breivik første gangen rettet Ruger-riflen mot ham, mens han stod i vannet med armene i været. Da hadde han forsøkt å svømme fra øyen, men gitt opp og svømt tilbake igjen. Breivik senket våpenet uten å fyre av, snudde på hælen og gikk.

— I ham så jeg litt av meg selv. Jeg vet at jeg ser høyreorientert ut. Det kan ha vært derfor jeg sparte ham, forklarte Breivik i retten.

Pracon hørte selv Breiviks forklaring fra tinghuset i Skien. Det var en ubehagelig opplevelse.

- Kvalmende at han min lekte gud

— At han vurderte etter utseende er ubehagelig, sier Pracon til VG Nett.

Det var da aktor Inga Bejer Engh spurte om Breivik hadde noe å tilføye etter første del av ekseminasjonen i dag, at terroristen tok ordet og spurte om han kunne svare på «et spørsmål som er reist av en av de som overlevde?».

Les også

- Overrasket over hvordan Norge reagerte

Les også

Slik distanserer han seg fra seg selv

Les også

Bruker samme symboler som nazistene

Han viste til at Pracon i media har fortalt om episoden hvor han ikke trakk av.

— Han så ikke marxistisk ut. Jeg tror det kanskje var det som var årsaken til at jeg sparte ham, fortalte Breivik.

Pracon sier han har tenkt mye på situasjonen Breivik fortalte om.

— Jeg har tenkt veldig mye på det, og lurt på hvorfor mitt liv ble spart. Jeg har fått høre mange mulige svar fra andre jeg har diskutert det med, og selv hatt mine teorier - men det han sa i dag hadde jeg ikke tenkt på over hodet, sier han.

— Det er kvalmende at han lekte min gud, at han bestemte over hvem som skulle leve og dø. At han bestemte om jeg skulle leve eller dø, sier 22-åringen til VG.

Håper på normalt liv

Til NTB sier Adrian Pracon at han ikke regnet med å få svar på hvorfor Breivik ikke skjøt han.

— Derfor var veldig sterkt og spesielt å høre at han ønsket å gi en oppklaring. Det er for tidlig å bearbeide dette sånn umiddelbart. Jeg tar inn denne informasjonen nå, så får jeg bearbeide den senere. Håper i hvert fall livet mitt vil normalisere seg over tid og at jeg på sikt klarer å få et normalt søvnmønster igjen, sier Adrian Pracon til nyhetsbyrået.

Mens Pracon spilte død under regnjakken, ble fem personer skutt og drept under massakrens siste skyteepisode. Kun minutter etterpå ble Breivik pågrepet av politiet.

Pracon er for tiden aktuell med en boken «Hjertet mot steinen» om sine opplevelser 22. juli.

Les også

Rettssaken direkte

Breivik tok opp situasjonen med Pracon på eget intiativ. Han innrømmet at han ikke hadde noen minner av episoden. Da gjerningsmannen forsøkte å forklare seg om hendelsen, plasserte han Pracon på feil sted og tid i hendelsesforløpet.

— Husker du dette, Breivik, eller bare resonnerer du nå, spurte statsadvokat Inga Bejer Engh.

— Jeg har ingen direkte minner om dette. Det er derfor jeg ikke har sagt noe til politiet om det, svarte Breivik.

Publisert