Selvmordsparagraf i regjeringserklæringen

Regjeringserklæringen vil inneholde en selvmordsparagraf om EU-saken.

  • Tron Strand
Publisert Publisert
icon
Denne artikkelen er over 16 år gammel

Det sier både Åslaug Haga (Sp) og Kristin Halvorsen (SV) til Bergens Tidende.

Samtidig vil Arbeiderpartiet beholde sin handlefrihet i forhold til norsk medlemskap i EU. Jens Stoltenberg sier til Bergens Tidende at en søknad om norsk medlemskap blir aktuelt hvis meningsmålingene viser et stabilt ja-flertall i befolkningen, samt at EU åpner for nye medlemskapsforhandlinger.

Skulle så skje, tar han samtidig livet av den kommende Soria Moria-regjeringen.

For at det ikke skal være den minste tvil om hva som skjer hvis EU-saken igjen blir reist, forlanger både SV og Senterpartiet at det skal slås fast i regjeringserklæringen at regjeringen da går av.

EU splitter på flere måter

— Erklæringen vil altså inneholde en selvmordsparagraf?

— Ja, selvmordsparagrafen skal inn i erklæringen. Nøyaktig hvordan det blir formulert, er ikke avklart. Men det skal ikke herske noen tvil om at regjeringen går av hvis EU-saken blir reist, ser Åslaug Haga.

— I det øyeblikk Ap finner ut at de vil prioritere EU-saken og at det haster, har vi en annen situasjon. Det er det ingen tvil om, sier Kristin Halvorsen.

De tre partiene er også uenige om den øvrige EU-tilpasningen. Mens SV og Sp tar til orde for offensiv bruk av vetoretten, sier Jens Stoltenberg at EØS-avtalen riktignok åpner for bruk av veto, men at vetoretten ikke er benyttet så langt på grunn av kostnadene.

Nesten dømt til å lykkes

I går ble regjeringsforhandlingene startet på Soria Moria konferansesenter i Holmenkollen i Oslo.

De rød-grønne partilederne startet maratonløpet mot målet om en regjeringserklæring med pressemøte, innledende samtaler og middag.

Det var tre spente og ivrige partiledere som kom i samlet tropp til det som kalles Oslos tak. Og tak vil det bli - harde tak. Det var alle tre enige om i går.

Men ikke en levende sjel med innsikt i politiske prosesser tror at det er mulig for de tre å mislykkes, selv om ingen garantier utstedes ved innledningen av forhandlingene.

— Dette skal bli et spennende og godt prosjekt for landet, og alle tre partiene må være vinnere. Hvis ett parti blør, blør alle partiene, understreket Åslaug Haga.

Igjen ble olje- og energipolitikken trukket frem som et av de aller vanskeligste områdene som må avklares.

Ny kurs

Partilederne gjentok at Norge vil få og merke en ny politisk kurs etter forhandlingene. Det vil bety massiv satsing på eldreomsorg og skolevesen, men uten at de i går ville eller kunne være konkrete på hva satsingen vil gå ut på, utover at det «skal bli flere hender i arbeid».

Forventningene fra en rekke grupper i samfunnet er enorme til hva de tre partilederne skal kunne utrette. Og de vil få mer penger til disposisjon enn noen annen regjeringen noen gang har hatt.

En rekke kurver i norsk økonomi peker nesten rett oppover. Skatteinngangen er formidabel, trygdeutbetalingene dempes gjennom redusert sykefravær og arbeidsledighet. Og oljepenger strømmer inn i petroleumsfondet som aldri før.

Vil ikke bruke mer penger

Men Jens Stoltenberg advarer mot å tro at regjeringen vil bruke mer oljepenger enn det Bondevik har brukt.

— De økte oljeinntektene betyr ikke at vi vil bruke mer penger enn den avtroppende regjeringen, men det betyr at vi raskere kan få bruken av oljepenger justert ned til det som er handlingsreglenes hovedregel; at man over tid skal bruke 4 prosent av avkastningen, sier Jens Stoltenberg som minner om at dagens regjering bruker mye mer enn det som handlingsregelen tilsier.

De tre partilederne var fylt av ærefrykt ved innledningen av forhandlingene.

— Det er egentlig et stort privilegium å kunne sitte her i noen uker og bestemme hva som blir politikk i Norge de neste fire årene, sier Kristin Halvorsen.

Kraftig flertallsmakt

Jens Stoltenberg ser frem til å lede en flertallsregjering og han vet det vil være mye makt som følger hans posisjon de neste årene.

-Når vi tre er enige, da vil det være norsk politikk, sier han.

Åslaug Haga erkjenner det samme, men hun understreker samtidig at «regjeringen ikke skal være arrogant av den grunn».

— Vi skal være en regjering som er til for folk og som er åpen for folk, sier hun.

Fra og med i dag vil de tre partienes forhandlingsdelegasjoner møtes klokken 10 og forhandle frem til klokken 16 på hverdager. Det legges opp til daglige pressekonferanser etter endt arbeidsdag. Men særlig mange nyheter er det ikke ventet vil sive ut fra de avstengte områdene hvor forhandlingene finner sted.

— Vi kommer ikke til å holde noe hemmelig, men vi kommer til å presentere alt når alt er ferdig, statsrådslisten inkludert. Det vil bli en utfordring både for oss og media som vil komme til å forlange svar før svarene er klare, advarte den påtroppende statsministeren.

Forhandlingslokalene er bestilt frem til 14.oktober. Trolig vil forhandlingene være avsluttet før det, siden den avtroppende Bondevikregjeringen offentliggjør sitt statsbudsjettet denne dagen.

Det er ventet at den formelle maktovertakelsen skjer 17.oktober.

Publisert
BT anbefaler

Over 500 SAS-flygninger kan bli kansellert

Innstilte flyruter, timelange flyplasskøer og passmangel – her får du siste nytt om reisesommeren 2022.

LES SAKEN

Mest lest akkurat nå

  1. Gravemaskin raste 10–15 meter ned – nå får Vegvesenet bot etter ulykken

  2. Når andre får barn, gir det Andrea en følelse hun aldri snakker om

  3. Over fleire år skal den sjukehustilsette ulovleg ha slått opp i pasientjournalar

  4. – Forsvarsdepartementet, Forsvarsstaben og andre ansvarlige må se seg selv i speilet

  5. Kariann har ein beskjed til alle som treff ungdom på sommarjobb

  6. – Veien har på rekordtid blitt den største campingplassen i Bergen