Julegløggen kan være farlig

Lager man gløgg i en kjele som vanligvis brukes til å koke vann, kan det føre til kobberforgiftning. Årsaken er at vannkjelen kan ha et kobberbelegg som løses opp med sure næringsmidler som gløgg.

Publisert Publisert
  • NTB
iconDenne artikkelen er over 14 år gammel

Faren for forgiftning er størst der drikkevannet går gjennom kobberrør. Når vannet varmes opp, vil små mengder kobber avsettes i kjelen. Dersom kjelen bare brukes til å varme vann, vil dette kobberlaget bli stadig tykkere skriver forskning.no.

Kobber har en akutt irriterende virkning på slimhinnene i magesekk og tarm og kan føre til brekninger eller oppkast. Symptomene kan komme allerede ti minutter etter inntak.

— Hvert år blir vi kontaktet av mennesker som har fått magebesvær på grunn av dette, sier farmasøyt Markus Tellerup ved Giftinformasjonen.

Han beroliger folk med at oppvarming av gløgg sjelden gir alvorlige skader, men at det kan føre til et visst ubehag. Hans råd er derfor å koke litt eddikvann i kjelen før den brukes til gløgg. Det skal være nok til å løse opp et eventuelt kobberbelegg i kjelen.

NYT GLØGGEN, MEN: Kok litt eddikvann i kjelen før den brukes til gløgg. Det skal være nok til å løse opp et eventuelt kobberbelegg i kjelen

Publisert

Sakene flest leser nå

  1. Her svarer han om kvelden alt gikk galt

  2. Før kampen pekte bergenseren ut Branns svakheter. Så scoret laget hans fem.

  3. Bil krasjet i gjerde og husvegg, to til Haukeland

  4. Dette synet møtte Rune da han løftet overmadrassen på hotellet i Bergen

  5. «Dobbelt så god som motsatt back»

  6. By i Spania stenges ned