Hvilke biler er miljøvinnere i det lange løp?

Elbilene er bedre for miljøet — selv om de slipper ut mer CO2 enn tradisjonelle biler når de produseres.

RENERE: Elbiler slipper ut mer CO2 enn tradisjonelle biler når de produseres, men gjennom hele livsløpet har de betydelig lavere utslipp enn tradisjonelle biler, ifølge en amerikansk rapport. (Foto: Jan Harry Svendsen)

  • Jan Harry Svendsen
Publisert Publisert
icon
Denne artikkelen er over fem år gammel

Spørsmålet har vært reist en rekke ganger. Men nå viser en undersøkelse fra amerikanske Union of Concerned Scientists at elbilen slår knock-out på bensin— og dieselbiler også når man ser på hele livsløpet fra produksjon til skroting.

Forurenser mer i produksjon

Kritikere av elbiler har lenge hevdet at produksjon av batterier utgjør en trussel mot miljøet gjennom høyere utslipp av CO2, og at nettopp dette er elbilmedaljens store bakside.

Og akkurat her får kritikerne medhold. Rapporten slår nemlig fast at produksjon av batteriet fører til høyere utslipp, og jo større batteriet er, jo høyere blir utslippene.

Ifølge undersøkelsen gir produksjonen av en typisk elbil rundt 15 prosent større utslipp av CO2 enn fra en tilsvarende bil med forbrenningsmotor, mens for elbilene med de største batteripakkene kan utslippene fra produksjonen være så mye som 68 prosent høyere.

Nyttige tips:

Les også

Slik får du bilen vinterklar

Amerikansk kraftmiks

Problemet med tradisjonelle biler er likevel at utslippene fortsetter gjennom hele bilens levetid, mens elbilene ikke har utslipp under kjøring.

Rapporten slår fast at elbilen allerede etter mellom seks og 18 måneder har mindre utslipp totalt enn tradisjonelle biler.

Samtidig er det verd å merke seg at tallene er beregnet ut fra amerikanske forhold, der kraften i stor grad kommer fra fossile kilder som kull og gass i tillegg til kjernekraft.

Her hjemme kommer mye av energien kommer fra fornybare kilder. Likevel er altså elbilene de mest miljøvennlige gjennom livsløpet.

Gjennom livsløpet vil en eksosbil gi dobbelt så høye utslipp av CO2 som en tilsvarende elbil med amerikansk elektrisitetsmiks. Rapporten slår også fast at avfallshåndtering av elbiler ikke gir høyere utslipp enn hva som er tilfellet for tradisjonelle biler.

Interessert i å lese mer om elbiler? Sjekk ut disse anbefalte sakene:

Publisert
  1. Drivstoff
  2. Elbil
Takk for at du leser BTIkke gå glipp av alle nyheter fra Vestlandets største avis.
Bli abonnent

Les mer om dette temaet

  1. Tesla-eiere klager på for lite hestekrefter

  2. Krever økt satsing på elbiler etter EU-dom

  3. Her er økningen i elbilsalget størst

  4. Elon Musk presenterte Tesla X

  5. Apple vil lage elbil

  6. Snart er det tomt for EL-skilt

BT anbefaler

Smittevernoverlegen ber folk teste seg etter bunkerfest i Sandviken

Lørdag kveld fikk politiet melding om en fest i det nedlagte bunkeranlegget på Sandviksbatteriet.

LES SAKEN