Nå kan du legge skylden på medtrafikantene

Hvordan andre bilister oppfører seg i trafikken, påvirker deg som sjåfør. Det viser en studie utført av London School of Economics.

PÅVIRKER: En stor britisk undersøkelse viser at andre trafikanter i stor grad påvirker hvordan du oppfører deg som sjåfør. (Foto: Mikkel Østergaard/ NTB scanpix)
  • Jan Harry Svendsen
Publisert Publisert
icon
Denne artikkelen er over seks år gammel

Om du ofte blir aggressiv og irritert bak rattet, er det mye mulig at du kan legge skylden på dine medtrafikanter.

I en undersøkelse der nesten 9000 sjåfører fra 15 europeiske land deltok, oppga hele 55 prosent at om de ble irritert eller provosert av en annen sjåfør på veien, var det mer sannsynlig at de også ville oppføre seg på samme måte mot andre trafikanter senere.

Mye gøy for deg som skal kjøpe ny bil i år:

Les også

De viktigste bilnyhetene i 2016

Andre sjåfører påvirker oss

– Om vi ser på andre faktorer enn veien, føreforholdene og tretthet, utgjør sjåførene rundt oss en viktig kontekst som vi reagerer på etter hvert som vi kjører, sier Chris Tennant ved London School of Economics (LSE) i en pressemelding.

Han viser til at hele 87 prosent av sjåførene i undersøkelsen svarte at andres hensynsfulle kjøring ville få dem til å kjøre mer hensynsfullt selv.

Ifølge undersøkelsen kan dermed ett enkelt tilfelle av vennlighet eller aggresjon sette i gang en kjedereaksjon som skaper et trafikkmiljø som enten er behagelig eller stressende og farlig.

Hva slags bil drømmer du om å kjøre i fremtiden?

Les også

Unge bilister vil ha intelligente biler

Vær høflig

– Når vi forhandler om plass på veien med andre, bruker sjåfører ofte gjensidighetsprinsippet. Siden mange av møtene er flyktige, blir gjensidigheten ofte indirekte. Det fører til at vår reaksjon kommer til en annen sjåfør senere på turen, og at man på den måten får en smitteeffekt, sier Tennant.

Han oppfordrer bilister til å være høflige i trafikken.

– Skaper du øyenkontakt og synlig sier takk når andre slipper deg frem, er du med på å skape en hensynsfull trafikkultur som vi alle kan dra fordel av, avslutter Tennant.

De siste bilene vi har prøvekjørt:

Nissan Pulsar DIG-T Tekna:

Publisert

Les mer om dette temaet

  1. Ulv i fåreklær?

  2. Prøvekjørt BMW 750Li: I syvende himmel

  3. Test Honda HR-V og Mazda CX-3: Kompakt SUV-duell

  4. Vi har prøvekjørt nye Porsche Cayman GTS

  1. Trafikksikkerhet
  2. Forskning og vitenskap
BT anbefaler

Alenefar siktet for grov mishandling av gutt (7)

En mann i 30-årene er fengslet og siktet for grov mishandling av sin sønn.

LES SAKEN