Apple anklages for retoriske knep av justisdepartementet

Møter sterke reaksjoner i USA.

EN SKRAPE: Apple-logoen pryder en butikk i New York. Selskapet har fått seg en ripe i lakken blant mange amerikanere etter at det nektet å låse opp telefonen til en av angriperne i San Bernardino.
  • Ntb
Publisert Publisert
icon
Denne artikkelen er over seks år gammel

USAs justisdepartement kritiserer Apple for å bruke falsk retorikk i forbindelse medforsøket på å få låst opp en Iphone som tilhørte en av angriperne i San Bernardino.

Konflikten brøt for alvor ut i forrige måned da FBI fikk en rettskjennelse som pålegger Apple å lage ny programvare og iverksette andre tiltak for å oppheve passordbeskyttelse, slik at politiet kan få tilgang til telefonen til Syed Rizwan Farook.

I kjennelsen heter det at Apples holdning bidrar til å skade de institusjonene som er best egnet til å sikre «vår frihet og våre rettigheter».

Regjeringen mener også at Apple med overlegg har utviklet «teknologiske sperringer» for å hindre at rettskjennelsen blir iverksatt.

Fått med deg denne nyheten?

Les også

Roger kaster ut Get-boksen uten å miste bredbåndet

Apple nekter

Apple sier på sin side at justisdepartementet forsøker å bakvaske selskapet ved å komme med «desperate» og «grunnløse» påstander i saken.

— Tonen i departementets uttalelse er som i en tiltale, sier Apples advokat Bruce Sewell. Han legger til at selskapets advokater «helt klart» vil komme med et svar til justisdepartementet.

Ble pålagt å hjelpe, men vil ikke:

Les også

Apple vil ikke hjelpe FBI

Sewell sier regjeringens krav vil skape en «bakdør» til telefonene som kan utnyttes av kriminelle og andre regjeringer. Kongressen har ikke gitt departementet tillatelse til å komme med et slikt krav, mener teknologigiganten.

Apple-sjef Tim Cook har tidligere sagt at dersom selskapet hjelper FBI med å åpne én telefon, vil i praksis alle Iphone-modeller være sårbare dersom myndighetene vil kikke folk i kortene.

  • Har du sjekket dine apper? Mener kjente norske apper snoker for mye

Pårørende reagerer

Farook og kona drepte 14 mennesker under et juleselskap i San Bernardino i California i desember. Begge to ble senere drept i en skuddveksling med politiet.

At Apple nekter å låse opp telefonen, har skapt sterke reaksjoner i USA, ikke minst blant pårørende og dem som overlevde angrepet.

FNs høykommissær for menneskerettigheter, Zeid Ra'ad al-Hussein, har advart mot å innfri FBIs krav og antydet at det vil kunne få uante konsekvenser. (©NTB)

Les mer om smarttelefoner:

Publisert

Les mer om dette temaet

  1. Dette bør du vite før du kutter TV-kabelen

  2. Apple får støtte av erkekonkurrentene i kampen mot FBI

  3. Apple innrømmer å ha lagt inn Error 53 med vilje

  4. Telenor videresendte tekstmeldinger til feil nummer

  5. Her er Sonys helt nye mobilserie – Xperia X

  6. Frykter dyrere mobil og bredbånd

BT anbefaler

Savnet gutt funnet i buss på Tides parkerings­anlegg: – Kan fremstå som et brudd på våre rutiner

Torsdag morgen ble det satt i gang en omfattende leteaksjon etter en syv år gammel gutt.

LES SAKEN