Høyoppløst TV-jul

Nå får du kjøpt TV-er med superoppløsning til under 10.000 kroner. Men bør de stå på ønskelisten?

Publisert Publisert

På CES-messen sist vinter var de mange Ultra High Definition (UHD) TV-ene den store snakkisen. TV-er med fire ganger høyere skjermoppløsning en dagens HD-TV-er.

Dobbelt så mange bildepunkter både horisontalt og vertikalt, betyr at seeravstanden kan halveres sammenlignet med en vanlig full-HD-TV uten at bildepunktene blir synlige.

Nå er de nye super-TV-ene, eller 4K-TV-er som de også kalles, på plass i norske butikkhyller. Og ikke bare det, prisene er gått markant nedover i løpet av de siste månedene. I dag er det mulig å skaffe seg en ny 4K-TV på 50 tommer til under 10.000 kroner.

Store prisforskjeller

Netonnet selger en 50 tommer 4K-TV til 8000 kroner. Hardware.no har bedt om et testeksemplar, men Netonnet har så langt valgt å prioritere kundene da etterspørselen skal ha vært stor. Foto: Skjermdump

Skjønt prisene varierer voldsomt. Eksempelvis koster Samsungs 55-tommer rundt 25.000 kroner. Drømmer du om 60 tommer eller større under juletreet, fyker prisene i været før du rekker å skifte kanal.Er så en 4K-TV den ultimate julegaven fra far til familien, eller er det bare en salgsgimmick fra en bransje som vil ha oss til å bytte ut den gamle flat-TV-en?

— Selv om tilgangen på ekte 4K-materiale foreløpig er svært begrenset, er vår erfaring at 4K-TV-ene oppskalerer standard HD-materiell slik at spesielt skarpheten blir en god del bedre. De er også desidert best på 3D, med mulighet for full-HD-oppløsning med passive 3D-briller. Du får derfor markedets beste HD-TV når du kjøper en av disse, sier journalist og TV-tester i teknologinettstedet Hardware.no, Ole Henrik Johansen.

Advarer

2000px-UHDTV_resolution_chart_svgcopy-nnLCVY8rjy.jpg

Han advarer likevel mot at du kan ende opp med en skjerm som ikke er 100 prosent kompatibel med den kommende 4K-standarden.— Dagens 4K-TV-er «halvferdige» i den forstand at de blant annet ikke støtter mer enn 50/60 bilder pr. sekund og kun gjengir samme fargedybde som dagens HD-TV-er. I og med at 4K-standarden ikke er endelig fastsatt hverken hva gjelder kringkasting eller Blu-ray, risikerer du ikke å få glede av en økning i billedfrekvens og større fargegjengivelse.

Johansen tror at strømmetjenester som Netflix vil gjøre 4K-innhold mer tilgjengelig.

Jeg tror utviklingen av 4K vil sette ytterligere fart i løpet av 2014 og kanskje aller mest i 2015. Tilgang på innhold blir avgjørende, det samme gjør prisene. Neste år får du trolig kjøpt en 65-tommer med 4K-støtte for ned mot 20.000 kroner, sier Johansen.

Vil ta tid

Teknologidirektør i NRK, Nils Bjarne Foss, forteller at selv om man er i gang med 4K-produksjon i dramaavdeling, er det langt frem til NRK-sendinger i superoppløsning.

- Skal du kjøpe en 4K-TV til jul, så forvent ikke å kunne se «gullrekka» i 4K med det første. Jeg har tidligere sagt fem år, men tror det vil ta lengre tid før vi begynner å kringkaste i høyere oppløsning, da det er flere både teknologiske og økonomiske skjær i sjøen.

-NRK har fortsatt fokus på HD-overgangen, og har ingen ambisjoner om å lede an i 4K-utviklingen, sier Foss, som understreker at 4K er en naturlig utvikling som har langt mer for seg enn 3D.

Professor Andrew Perkis ved Institutt for elektronikk og telekommunikasjon ved NTNU, mener billedkvaliteten på store skjermer oppleves som mye bedre med 4K-oppløsning sammenlignet med vanlig HD, men at det har lite for seg på skjermer under 60 tommer.

Her er Hardwares tre UHD-TV-testfavoritter som alle fortjener en plass under juletreet:

Panasonic TX-L65WT600

Pris: 70.000 kroner.

Pana4K-hNcvM3uveI.jpg

Dette er den beste LCD og 4K-TV-en på markedet. 4K-kvaliteten er spektakulær, og Panasonics toppmodell er også en av de flotteste TV-ene vi har sett. Men prisen er også deretter … Les hele testen her

Samsung UE65F9005

Pris: 40.000 kroner.

Samsung4K-0JKRzJZrub.jpg

En TV som har noe av den samme billedkvaliteten som Panasonic, men til en rimeligere penge, er Samsung UE65F9005.Her får du knivskarpe bilder og flust av interaktive muligheter. Levers også som 55-tommer til 25.000 kroner.

Les hele testen her

Philips 65PFL9708

Pris: 40.000 kroner.

9654992164_67f5c1cd77_k-DhLrdQOtsY.jpg

Også Philips sin 65-tommer leverer sylskarpe 4K-bilder, og er meget god til å oppskalere vanlig HD-signaler.Trekk blir det for litt slapt svartnivå og gjenskinn i skjermen. Ikke den beste smart-TV-funksjonaliteten.

Les hele testen her

Visste du at...

  • Antall solgte TV-er har så langt i år gått ned med 16 prosent, men andelen TV-er på 55 tommer eller mer har økt fra 2,5 prosent i 2010 til 18,2 prosent så langt i år, ifølge tall fra stiftelsen Elektronikkbransjen.

Les også:

Publisert

Sakene flest leser nå

  1. Toåring falt i elv i Geiranger: – Det ser ikke bra ut. Vi har nå lett i to timer uten funn.

  2. Lange køer etter at ferge fikk problemer

  3. Rådmannen sov knapt på flere uker etter møtet med familien: – Jeg angrer ikke

  4. Kim-André er verdensmester i dødsing. Her kaster han seg i sjøen på Nordnes.

  5. Kjære student: Velkomen til Bergen. Her skal du bu dyrt. Og dårleg.

  6. Forsvaret har klart å gjere redninga til ein ny skandale