Nå: Aps sentralstyre i dramatisk møte

Sentralstyret i Arbeiderpartiet møtes tirsdag for å gjennomgå varslene om upassende oppførsel av nestleder Trond Giske. I følge lekkasjer til VG har andre nestleder Hadia Tajik satt hardt mot hardt i møtet.

Publisert Publisert

ORDKNAPP: Byrådsleder Harald Schjelderup er en av de 21 medlemmene av sentralstyret i Ap som møttes til krisemøte i Oslo tirsdag. Foto: Kallestad, Gorm / NTB scanpix

  1. Leserne mener
iconDenne artikkelen er over to år gammel

Klokken 17 vil partileder Jonas Gahr Støre og partisekretær Kjersti Stenseng møte pressen i partilokalene. Da er det fire timer siden møtet i sentralstyret begynte.

Les også

VG: Skarp kritikk av Ap-ledelsen i intern rapport

Ordknapp Schjelderup

Flere sentrale kilder har tidligere understreket at det er viktig at varslerne tas godt vare på, men også at rettssikkerheten til Giske sikres.

På vei inn i møtet var sentralstyremedlem og byrådsleder i Bergen, Harald Schjelderup, ordknapp.

– Jeg vil høre hva som kommer frem på møtet før jeg uttaler meg. Så er det kanskje naturlig å si mer etterpå, men det kommer an på møtets gang, sa han.

Også de to andre medlemmene av sentralstyret fra Hordaland, Jette Christensen og Fellesforbundet-leder Jørn Eggum, avslo å kommentere innholdet i møtet de var på vei inn til.

Totalt er det 22 medlemmer i sentralstyret i Ap, inkludert Giske.

PÅ VEI INN: Jette Christensen representerer også Hordaland i sentralstyret. Heller ikke hun vil kommentere møtet på vei inn i ettermiddag. Foto: Kallestad, Gorm / NTB scanpix

VG: Tajik leste varsler høyt

BT har snakket med medlemmer av sentralstyret som var svært usikre på agendaen til møtet. Skal de kun orienteres, eller skal det tas en avgjørelse om partiet har tillit til sin nestleder?

Enkelte har ivret for at saken bør avgjøres i dag, og at den bør ende med at sentralstyret uttrykker sin mistillit. Andre mener det er riktig å bruke tid på å behandle varslene, og at det er en akseptabel løsning at Giske suspenderes som nestleder en tid fremover.

En av dem som mener saken bør avgjøres snarest, er stortingsrepresentant og sentralstyremedlem Lise Christoffersen.

– Jeg håper å få satt et punktum for denne saken nå. Det vil være det beste for alle. Nå overskygger denne saken helt fokuset på politikk, som er det vi er ment å jobbe med, sier hun til Dagsavisen.

Det var også uklart hvor mange detaljer om varslene sentralstyret ville få vite på møtet. Enkelte av dem vet på forhånd ikke mer enn de har lest i media, andre sitter på mer informasjon.

I følge VG overrasket den andre nestlederen, Hadia Tajik, ved å lese høyt fra enkelte av varslene. Dette skal være i strid med det partileder Jonas Gahr Støre ønsket.

Dersom det medfører riktighet, kan det tvinge sentralstyret til å ta en avgjørelse tirsdag. Hajik setter i så fall hardt mot hardt.

PÅ VEI INN: Medlemmene i Aps sentralstyre ankom tirsdag klokken 13 partikontorene på Youngstorget i Oslo. Her er byrådsleder i Bergen, Harald Schjelderup som baner seg vei mellom journalistene. Foto: Pål Andreas Mæland

– Tror ikke Giske vil trekke seg

Flere eksperter tror Giske vil kjempe videre for sitt politiske liv.

– Jeg tror ikke han ville lagt seg så flat og sagt unnskyld helt uten forbehold dersom han vurderte å trekke seg. En slik beklagelse er dessuten mest effektiv dersom man ønsker tilgivelse, sier politisk redaktør Tone Sofie Aglen til NRK.

Hun viser til intervjuene Trond Giske ga før jul, der han beklaget på det dypeste.

– Det er liten tvil om at det enkleste for partiet ville vært at Giske trakk seg, men det har jeg vanskelig for å se for meg at han gjør, sier Aglen.

NRKs politiske kommentator Magnus Takvam mener også at Giskes uttalelser viser at han fortsatt er villig til å kjempe for sin stilling som nestleder i partiet.

Sentralstyret i Arbeiderpartiet møtes tirsdag for å diskutere situasjonen knyttet til varsler mot nestleder Trond Giske. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix

Juridisk vurdering

Giske la mandag kveld ut en melding på Facebook der han blant annet skriver at han mener det har kommet fram grunnløse påstander om ham. Aglen mener denne meldingen peker i samme retning.

Giske har vært sykmeldt siden 22. desember. Overfor NTB har han avvist at han har utsatt noen for seksuell trakassering.

Fredag skrev Dagbladet at en juridisk vurdering av varslene ikke var bestilt av partikontoret, men av partiets sekretariatsleder på Stortinget, Hans Kristian Amundsen. Vurderingen konkluderte med at det kan dreie seg om trakassering, men var gjort på basis av varslernes versjon, uten Giskes tilsvar.

I avisen ble dette beskrevet som å gå bak ryggen til partisekretær Kjersti Stenseng, siden det er partikontoret og partisekretæren som skal håndtere slike saker. Overfor Klassekampen presiserer Amundsen at han står inne for egen håndtering av saken.

– Vi har overholdt våre forpliktelser overfor varslerne i tråd med partiets retningslinjer, sier han.

Aust-Agder Aps leder og sentralstyremedlem Jon Rolf Næss håper partiet kan bruke tid på behandlingen av saken.

– Trond er ikke en person som må stoppes på timen. Jeg stiller til møtet 2. januar med et åpent sinn. Dette er ikke en sort/hvitt-sak, og vi skal bruke god tid på å vurdere veien videre, sier Næss til avisen.

BT følger møtet på Youngstorget, og kommer tilbake med mer når det er over.

Publisert