Ber Bent Høie rydde opp i hemmeligholdet
Et flertall på Stortinget kritiserer hemmeligholdet om priser på legemidler. Det varsles kamp i høst for å få slutt på de hemmelige avtalene.

Opposisjonen er opprørt over avsløringene i Bergens Tidende om de hemmelige avtalene helsevesenet signerer for å få rabatter på medisiner.
Arbeiderpartiet mener det BT har avdekket strider mot det Bent Høie har hevdet overfor Stortinget – at hemmelighold gir lavere priser.
Makt er flyttet til kommersielle aktører
– Perjeta-saken viser jo at hemmeligholdet fører til at helsevesenet sitter igjen med en større regning. Vi forventer at Høie rydder opp i disse forholdene, og det er behov for en grundig gjennomgang på Stortinget om disse sakene, sier Tuva Moflag (Ap) i Stortingets helse- og omsorgskomité.
Hun varsler også at Høie må svare på at helsetjenestene til pasientene lider fordi regjeringen prioriterer kommersielle aktører:
– Pengene flyttes fra offentlig helsetjeneste til private, kommersielle aktører. Makten er flyttet til aktører som dikterer betingelser og avslår innsyn. Loven brytes og de truer rettssikkerheten til de ansatte. I tillegg ender sykehusene opp uten rabatter. Dette må Bent Høie svare på, sier Moflag.
Hun har allerede stilt et skriftlig spørsmål til Høie etter BTs siste artikler.
Hun vil ha svar på om Høie er «enig i at kompliserte og hemmelige avtaler, slik den som er inngått med Roche, er til ulempe for den offentlige helsetjenesten, og hva vil i så fall helseministeren gjøre for å redusere omfanget av slike avtaler?»
Vil gjeninnføre åpne medisinpriser
SV-leder Audun Lysbakken mener det nå er avdekket praksis der legemiddelindustrien får diktere innholdet i kompliserte avtaler.
– Det er ikke et gode for pasientene eller foretakene, men for en kynisk industri som søker å tjene mest mulig penger.
Han mener derfor det er nødvendig å gå tilbake til et system med åpne priser.
– Det er spesielt alvorlig at helseforetakene har gått med på avtaler som både omtales som ulovlige og som påfører det offentlige helsevesenet store tap. Her må Høie komme på banen og snarest rydde opp, krever Lysbakken.
Også SV vil sende Høie et skriftlig spørsmål:
«Hvilke tiltak vil helseministeren innføre for å hindre at praksisen med hemmelighold av medisinpriser i fremtiden vil føre til avtaler som truer pasientsikkerheten, at sykehusene taper millionbeløp på refusjoner som ikke utbetales og at det inngås avtaler som omtales som ulovlige?»
Vil instruere regjeringen om åpenhet
Senterpartiets helsepolitiske talsperson, Kjersti Toppe, sier det som er avdekket «er vanvittig».
– Hvis vi ikke sørger for en politisk inngripen i dette, vil det bare fortsette. Stortinget må i høst instruere regjeringen. Dette må vi få slutt på, sier hun og varsler at Sp vil fremme en sak på Stortinget.
– Hemmeligholdet krasjer jo fullstendig med verdiene som har preget norsk helsetjeneste, sier Toppe.
Lederen av helse- og omsorgskomiteen, Olaug Bollestad, viser til at KrF ønsker å endre hele beslutningssystemet.
– Vi har etter hvert sett at systemet har flere uheldige sider ved seg – blant annet gir modellen en svært uheldig rolleblanding for noen aktører, sier hun.
Beslutningsforum for nye metoder utgjøres av de fire direktørene for landets regionale helseforetak. De avgjør om kostbare medikamenter skal tas i bruk på sykehusene. Samtidig har de samme direktørene det øverste budsjettansvaret for sykehusene.
– Det bør være større åpenhet rundt legemiddelpriser, skriver Bollestad i en e-post.
Les mer om dette temaet
Mest lest akkurat nå
Fløyfjelltunnelen: Felt mot sentrum ble stengt
NRK og flere aviser utsatt for hackerangrep
I pausen på basketballkampen kom ideen. Nå kan mobilen bli hjertestarter.
Da datteren fikk beskjed om å bli på kjøkkenet, skjønte Bjørn Inge hvor ille det var
Birte (28) visste berre om epidural. Nytt verktøy skal gjere det betre.
Etter en lang dag på jobb, drar ekteparet til sitt nye kaffebrenneri i Loddefjord
BT anbefaler
Mest debattert
Ny byarena kan stå ferdig om få år. Først må de bruke 250 millioner på å fjerne Bygarasjen.
30 prosent av bilene skulle vekk. I stedet har det motsatte skjedd.
Strid om skulpturen «Krigsseileren». – Vil ha kvalitet på kunsten i offentlige rom.
«Skeive skal ikke føle seg som annenrangs borgere i en lat stat»