Søreide: Sjøblokade gir rett til å stanse skip

En stat som har etablert en sjøblokade, kan oppbringe skip som forsøker å bryte blokaden, ifølge utenriksminister Ine Eriksen Søreide (H).

Publisert Publisert

En stat som har etablert en sjøblokade, kan oppbringe skip som forsøker å bryte blokaden, ifølge utenriksminister Ine Eriksen Søreide (H). Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

  • NTB
iconDenne artikkelen er over ett år gammel

I slutten av juli ble skipet Kårstein, som seilte under norsk flagg, stanset av israelske myndigheter rundt 50 nautiske mil fra land i internasjonalt farvann. Båten fraktet medisinsk utstyr som skulle brukes på Gazastripen, og hadde dessuten en rekke aktivister om bord.

– I den rådende situasjonen i Gaza kan det ikke uten videre legges til grunn at den israelske sjøblokaden i seg selv er i strid med folkeretten, skriver Søreide i et brev til Stortinget onsdag.

– En stat som har etablert en sjøblokade i henhold til folkeretten, har rett til å stanse og oppbringe skip, også fra nøytrale stater, som forsøker å bryte sjøblokaden. Denne adgangen gjelder også på åpent hav, dersom det fremstår som klart at skipet har til hensikt å bryte sjøblokaden, heter det videre.

Åpner for inngripen

Folkerettseksperter har tidligere forklart hvordan Israels aksjon mot Kårstein kan forstås holdt opp mot folkeretten.

– I internasjonalt farvann eier ingen stater havet, og de har derfor bare avgrenset jurisdiksjon, altså få muligheter til å gripe inn på denne måten, sier Røde Kors' Mads Harlem til NRK.

Men ett av unntakene er væpnet konflikt.

– Skip som er på vei inn i et område der det er en væpnet konflikt, kan bordes av statene, selv om det er snakk om sivile skip og de er i internasjonalt farvann, sier Harlem.

Han peker på at Gaza folkerettslig sett er okkupert, og at det er en væpnet konflikt mellom israelske myndigheter og Hamas.

Hvis man legger til grunn at Gaza er okkupert, tillater folkeretten en sjøblokade, fremholder folkerettsekspert Gro Nystuen overfor NRK.

Krever tydeligere protest

Bakgrunnen for svaret fra Søreide er SV-leder Audun Lysbakkens krav om en vurdering av lovligheten av den israelske inngripenen for å stanse skipet.

Søreide har tidligere bedt israelske myndigheter om å «klargjøre hendelsesforløpet» i saken. Svaret fra Israel kom tirsdag.

Lysbakken understreker at en blokade ikke i seg selv er ulovlig, men mener Israels Gaza-blokade er en kollektiv avstraffelse av en hel befolkning, noe som er brudd på krigens folkerett. Han mener Israel heller ikke oppfyller sine forpliktelser som okkupasjonsmakt.

– Israel må holdes ansvarlig for dette. I stedet møter de ingen motstand fra Norge, sier han til NTB.

SV-lederen mener Norge burde reagert skarpere på måten Kårstein ble brakt opp på.

– Voldsbruken mot aktivistene på Kårstein var fullstendig uakseptabel og unødvendig, og ikke som Israel prøver å fremstille det, nødvendig. Vi hadde forventet at Norge protesterte tydelig mot den brutale framferden, sier Lysbakken.

Publisert