• Det var en brutalitet og en kraft i angrepet som er vanskelig å ta inn over seg, sier Statoil-sjef Helge Lund. Han besøkte denne uken det terrorrammende anlegget i In Aménas.

Lund kom til Norge igjen natt til fredag. I In Aménas i Algerie la han ned en krans på minnesmerket som er ført opp for de 40 ansatte ved anlegget som ble drept under terrorangrepet i januar.

— Jeg sitter igjen med inntrykket av at dette var en brutal, kraftfull og meningsløs terroraksjon. Samtidig gir det alltid et ekstra perspektiv når man selv kan være der også fysisk og snakke med menneskene der nede, forteller Lund.

Fem norske Statoil-ansatte ble drept av gisseltakerne.

AVVISER MUNNKURV: Statoil-sjefen sier at medarbeidere som vil la seg intervjue av mediene, ikke vil bli nektet å gjøre dette.
SCANPIX

— Det gjør også et sterkt inntrykk å høre hvordan de lokale medarbeiderne omtaler sine norske kolleger fra Statoil på en veldig flott måte. Jeg tror de har vist et lederskap og en måte å være på som skapte stor respekt blant dem som jobbet på anlegget. Det var veldig tydelig for meg at de som har gått bort, var høyt verdsatt, fortsetter han.

Avviser munnkurv

Statoil-sjefen sier at ansatte som ønsker å uttale seg om terrorangrepet i Algerie, oppfordres til dette. Han avviser at selskapet har bedt involverte om ikke å snakke med medier.

Ledelsen i oljeselskapet har både fått ros og kritikk for håndteringen av gisseldramaet i In Aménas, der fem nordmenn ble drept. Til NTB opplyser Lund at medarbeidere som vil la seg intervjue av mediene, ikke vil bli nektet å gjøre dette.

— Hvis de ønsker det, er det også fint. Og vi vil også, hvis ønskelig, hjelpe dem. Men det er opp til dem. Vi legger heller ikke noe press på dem som har opplevd dette, for det er en personlig ting, sier konsernsjefen.

Til Dagsavisen mandag uttalte en ikke navngitt Statoil-tillitsvalgt at selskapet har bedt ansatte og pårørende la være å gå ut offentlig med sine historier om terrorangrepet. I tillegg ga Stein Bredal, tidligere styremedlem og konserntillitsvalgt i Statoil, uttrykk for at selskapet har et demokratisk problem i håndteringen av Algerie-saken.

— Statoil har klart å legge lokk på hele saken. De ansatte har fått påbud om å ikke snakke med pressen. Det er en ganske formidabel oppgave å få over 20.000 ansatte til å holde kjeft, sier Bredal til avisen.

Statoil-sjefen understreker at selskapet på generelt grunnlag skal ha åpenhet.

— Vi har en gjennomtenkt kommunikasjonsstrategi. Vi ønsker å være et åpent selskap, men så er det også slik at vi er et børsnotert selskap som må ha et bevisst forhold til informasjonsformidling, sier han.

— I denne saken har vi sagt at det er viktig at de ansatte tenker seg godt om før de går ut i mediene. Først fordi vi hadde medarbeidere i fare, men senere også med tanke på medieeksponeringen de vil få, sier Lund.

Ber om full åpenhet

Tidligere denne uken ba leder Leif Sande i fagforbundet Industri Energi - som organiserer mange ansatte i oljebransjen - om at norske myndigheter skal få tilgang til Statoils granskningsarbeid.

— Jeg har ingen mistanke om at styret i Statoil kommer til å holde noe hemmelig, men å gi myndighetene tilgang på alt som kommer frem, borger bedre for åpenhet, sa Sande.

Helge Lund sier at det ikke er sikkert at all informasjon kan gjøres offentlig.

— Det er en sikkerhetsdimensjon for oss fremover. Det sier seg vel selv at man ikke kan si alt om sikkerheten, for da ødelegger man sin egen sikkerhet. Utover det har Statoil et sterkt ønske om åpenhet, understreker Lund.

En del av gassanlegget i In Aménas ble satt i drift igjen en drøy måned etter angrepet 16. januar.

— Vi ønsker i utgangspunktet å fortsette vår virksomhet i Algerie. Vi har stor aktivitet der. Nå må vi vurdere erfaringene, risikobilder og sikkerhetstiltakene som er nødvendige for kunne gjenoppta aktiviteten. Men vi får avvente konklusjonen fra granskningen, for vi kan bare fortsette hvis det er trygt å ha medarbeidere der, sier Statoil-sjefen.