Hvattum vant den største konkurransen lørdag; temaet var hvordan Forsvaret kan bruke teknologi til å løse utfordringene de står overfor. Hvattums forslag går ut på å kryptere GSM-signaler.

— Dette kan sammenlignes med en militær Skype, hvor jeg tar inspirasjon fra Tor og BitTorrrent blant andre, forklarer prisvinneren til arrangøren.

— Dette er en veldig verdig vinner knyttet til et praktisk sikkerhetsbehov som både samfunnet og Forsvaret har og vil ha i fremtiden, forteller statssekretær Eirik Øwre Thorshaug i Forsvarsdepartementet. Sammen med Cyberforsvarets sjef generalmajor Roar Sundseth besøkte han de rundt 5.000 deltakerne på The Gathering i Vikingskipet.

— Det er viktig å skaffe de beste hodene til fremtidens nettverksbaserte forsvar. Fremtidens konfliktbilde gjør at vi også trenger et forsvar som også behersker den digitale slagmarken, sier statssekretæren.

Is og skøyter er i påsken byttet ut med datanettverk, servere, skjermer og tastaturer og alt som hører til når dataentusiaster samles. 350 frivillige sørger for at strøm, signaler og alt annet virker som det skal.

— The Gathering er den perfekte blandingen av dugnadsånd, frivillighet, kreativitet og teknologikompetanse. Det er fire ting som fremtidens forsvar trenger, forteller statssekretær Thorshaug.