Norstats augustmåling utført for NRK viser at SV ligger på 3,2 prosent, godt under grensen på 4 prosent for å få utjevningsmandater ved valget. Mer enn fire av ti SV-velgere har forsvunnet i løpet av våren.

— Audun Lysbakken bare snakker om at SV skal komme med ny politikk. Men det må skje noe nå. Det blir for passivt å si at den store meningsmålingen er den som skjer ved valget. SV er blitt et usynlig parti, bare knyttet til dårlige nyheter, sier Aarebrot.

Han mener for øvrig dette gjelder hele regjeringen, kanskje bortsett fra et lite blaff for Sp på forsommeren da EØS-avtalen var et tema.

Helt tyst

— Ap er ikke noe bedre. Det er helt tyst der i gården. Toppen ble nådd midt på sommeren da Høyre og Erna Solberg holdt pressekonferanse om sosial boligbygging. Dette er jo en kjernesak for Ap, men Høyre tok initiativet, sier valgforskeren og professoren ved Universitetet i Bergen.

Han mener det ikke er nok for de rødgrønne å vise til at de har styrt landet i sju år, det virker bare tilbakeskuende og lite engasjerende.

Aarebrot peker på flere foruroligende trekk for SV. De underliggende tallene for de siste måneders målinger viser at SV lekker så det siler til Ap og at velgerlojaliteten er dårlig.— Mens Høyres velgere viser en lojalitet på over 80 prosent, altså at åtte av ti velgere som stemte Høyre ved forrige valg, vil gjøre det igjen, så er SVs lojalitet blant egne velgere under 50 prosent, sier han.

Vekst

Internt i den rødgrønne blokken leser Aarebrot stor usikkerhet blant mange velgerne. Han mener det bør være mulig for SV å mobilisere dem som er mottakelige for SV-tanker, men som av ulike grunner har satt seg på gjerdet, eller skifte parti.

— Tall fra de siste stortingsvalgene viser at målingene er ganske gode til å fange opp størrelsen på de to blokkene, men ikke alltid det innbyrdes forholdet mellom partiene. Derfor er det fullt mulig for SV å ta tilbake stemmer fra AP, men den rødgrønne blokken som sådan blir jo ikke større av den grunn, sier han.

Aarebrot tror ikke at flertallet for Høyre og Frp vil holde seg, men at den borgerlig regjering vil være avhengig av alle de fire partiene. Dette betegner han som en mer normal utvikling i norsk politikk enn en såkalt blåblå regjering.

Om Høyres videre ferd mot valget sier valgforskeren at Solberg synes dyktig til å forvalte den høye oppslutningen og at hun nok vil holde fram som hun stevner.

— Høyre vil være synlig med forslag og innspill, men ikke love dyre reformer som de vil ha problemer med å sette ut i livet, hvis de selv kommer i posisjon, sier Aarebrot. (©NTB)

Hva mener du om Aarebrots kritikk?