«Inn til dette området har man to hovedårer for forsyning av strøm. De går i disse dager rødglødende. De har altså ikke mer kapasitet enn det»

Publisert Publisert

  • Magne Gaasemyr
iconDenne artikkelen er over ti år gammel

Det hevdet Tor Inge Akselsen på NRK Dagsrevyen 11. januar 2010. Statnett har søkt om og fått godkjent en gigantisk ny kraftlinje mellom Sima i Hardanger og Samnanger. NVE har gitt konsesjon, men den er anket. Saken ligger nå til behandling i Olje— og energidepartementet.

Den Norske Turistforening har fått utarbeidet flere rapporter som hevder at kraftlinjen ikke lønner seg ut fra en samfunnsøkonomisk beregning.

Statnett mener det haster å få bygget linjen, ikke minst for å sikre strømforsyningen til Bergen.

I en diskusjon i Dagsrevyen mandag 11. januar med professor Steinar Strøm sa Statnetts kommunikasjonsdirektør Tor Inge Akselsen følgende:

«Inn til dette området har man to hovedårer for forsyning av strøm. De går i disse dager rødglødende. De har altså ikke mer kapasitet enn det, altså vi bruker dem fullt ut. I tillegg er vi nødt til å ha avtaler med forbrukere i dette området om umiddelbar utkobling hvis det skulle bli for tett.»

Gjelder to linjer

Vi ønsket å sjekke nærmere grunnlaget for Akselsens påstand, og ba ham konkretisere. På telefon sier han dette til faktasjekk.no:

— De to hovedårene jeg snakket om er for det første overføringslinjen Mauranger-Samnanger, den andre er overføringslinjen Modalen-Evanger.

— Og begge to er fullt utnyttet?

— Ja. Kapasiteten er nå fullt utnyttet, kanskje i overkant av det. Forbruket er rekordhøyt nå i kuldeperioden. Hvis forbruket skulle bli enda høyere, har vi ikke kapasitet til å levere mer.

Akselsen legger til at Statnett også er opptatt av beredskapen i tilfelle det skulle oppstå feil på linjene.

— Vi kan kjøre så hardt nå fordi vi har avtaler med bedrifter om utkobling hvis noe skulle skje. Men vi mener det ikke er robust nok å være avhengig av slike avtaler for å kunne forsyne et område. Kapasiteten inn til BKK-området er rett og slett i ferd med å bli sprengt på grunn av forbruket i kuldeperioden.

50 prosent belastning

BT har innhentet informasjon fra BKK Nett for å få oppgitt konkret hvilken belastning det var på de to linjene samme dag som Akselsen kom med sitt utsagn.

Loggen i BKK viser at det mandag 11. januar kl. 09 var en topp i forbruket i BKK-området på 1812 MW. Det meste av forbruket ble dekket av egenproduksjon på kraftanleggene internt i området.

I tillegg kom ble det overført mye kraft inn i området på de to linjene Akselsen omtalte. Klokken 09 den dagen kom 390 MW inn på linjen sørfra, altså Mauranger-Samnanger. Den var da nesten 50 prosent belastet. 470 MW kom inn på linjen i nord, Modalen-Evanger, og den var da vel 52 prosent belastet.


Etter at denne artikkelen ble publisert, svarte Tor Inge Akselsen i et debattinnlegg i Bergens Tidende 8. januar. Her er innlegget i sin helhet.


Rate: Feil

Påstand: «Inn til dette området har man to hovedårer for forsyning av strøm. De går i disse dager rødglødende. De har altså ikke mer kapasitet enn det»

Kilde for påstand: Tor Inge Akselsen, NRK Dagsrevyen 11. januar 2010

Vår konklusjon: Forbruket av strøm i BKK-området har aldri vært så stor som nå. Samtidig er det ganske høy produksjon i kraftverkene i området. BKKs egne tall viser at det på mandag derfor ikke var behov for å tilføre så mye kraft utenfra som linjene har kapasitet til. Bare halvparten av kapasiteten ble utnyttet. Statnett ønsker å sikre forsyningen til Bergen med en ny linje gjennom Hardanger. Statnett-direktør Tor Inge Akselsen gikk altfor langt da han i Dagsrevyen mandag sa at dagens kapasitet er sprengt.

Vurdert av: Gard Steiro, nyhetsredaktør

Publisert

Sakene flest leser nå

  1. Her svarer han om kvelden alt gikk galt

  2. Før kampen pekte bergenseren ut Branns svakheter. Så scoret laget hans fem.

  3. Bil krasjet i gjerde og husvegg, to til Haukeland

  4. Jeg husker frokostene hos pappa annenhver helg

  5. By i Spania stenges ned

  6. Dette synet møtte Rune da han løftet overmadrassen på hotellet i Bergen

  1. Faktasjekk