- Jeg trenger knagger til sorgen

Ingrid Netland mistet sin niese på Utøya. Først i dag fikk hun følge rettsforhandlingene fra Bergen tingrett.

Publisert Publisert

VIL HA SAMME REGLER: Ingrid Nettland som mistet niesen sin på Utøya mener reglene burde være de samme i Bergen som i Oslo. – Jeg har et behov for å følge rettssaken, men jeg har ikke hatt noe valg før i dag, forteller hun. I dag åpnet Bergen tingrett dørene for publikum. Foto: ØRJAN DEISZ

  • Hanne Louise Åkernes
iconDenne artikkelen er over åtte år gammel

— Det synes jeg er for dårlig. Jeg tror jeg representerer mange tanter, onkler og besteforeldre som trenger knagger å henge sorgen på og som hadde hatt behov for å være til stede, sier hun.

Det er tidlig morgen og kø utenfor tinghuset. I trappene står studenter, nysgjerrige bergensere og media. Frem til nå har publikum vært nødt til å dra til Oslo for å følge rettssaken.

Det er det ikke alle som har mulighet eller krefter til.

— Jeg forstår selvfølgelig at overlevende og foreldrene skal være førsteprioritet, men jeg skulle virkelig ønske at også andre slektninger hadde hatt et valg her i Bergen. Om jeg så måtte stilt meg i kø fra klokken tre om morgenen, ja, da hadde jeg i alle fall hatt et valg. Det er så mange berørte i denne saken, sier Netland.

Grunnen til at rettslokalene utenfor Oslo åpner dørene i dag, er fordi færre enn forventet har fulgt med på videooverføringene.

Vil bearbeide sorgen

Fremst i lommeboken blar Netland frem et bilde av sitt tantebarn.

— Hun ble skutt på Kjærlighetsstien, forteller Netland.

Åsta Sofie Helland Dahl ble bare 16 år gammel. Hun kom fra Vadsø, gikk på folkehøyskole i Harstad og tilbrakte ofte ferien hos sine slektninger på Os.

Det var de tette familiebåndene som også førte til at Netland var sammen med foreldrene til Åsta den første uken på Sundvollen og så på Rikshospitalet.

— Det tok en uke før vi fikk vite at Åsta var blant de omkomne. Det var venting og det var mennesker i sjokk og sorg. Det var helt forferdelig, forteller Netland.

Nå føler hun seg klar for å se gjerningsmannen i retten. Hun vet ikke hvordan hun vil reagere.

— Jeg tror ikke man kan vite det før man sitter der, men jeg tror uansett det er viktig for meg å få se den usminkede sannheten fra rettssalen. Jeg trenger å bearbeide det som har skjedd, sier hun.

Ønsker åpenhet

Ane Hølland og Espen Johnsen studerer psykologi ved Universitetet i Bergen. De har møtt opp i tingretten for å se hvordan en rettssak fungerer.

— Det blir interessant å se Breiviks kroppsspråk og høre stemmen hans, sier Hølland.

Også flere jusstudenter hadde møtt opp.

— Det er viktig å se at prinsippene for det norske rettssystemet blir holdt. Dette er den største rettssaken i vår tid, og derfor ønsker vi å følge med på den, sier Silje Andersen som selv er medlem av AUF.

Studievenninne Ane Rostrup Gabrielsen (24) sier at oppmøtet også er litt politisk motivert.

— Han har jo angrepet mye av det vi står for, sier hun.

Både Andersen og Gabrielsen synes at rettsforhandlingene burde vært åpne for allmennheten allerede fra forrige mandag.

— Det er jo sånn systemet vårt er lagt opp og fungerer. Det er helt greit at de ikke sender det på TV, men rettssalen burde være åpen for folk flest, sier Andersen (22)

Får en ekstra følgeperson

I begynnelsen av juni vil obduksjonsrapporten for Netlands niese bli lagt frem. Da blir dørene sannsynligvis igjen lukket for publikum her i Bergen.

— Vi har like mye rett til å følge som publikum i Oslo. Her burde likhetsprinsippet gjelde for alle, ikke bare for folk i Oslo, sier Netland.

Åge Johansen, direktør ved Bergen tingrett sier at reglene er bestemt ifra Oslo tingrett og i samarbeid med bistandsadvokatene.

Les også

Breiviks bombe altfor liten til å kunne felle høyblokken

Les også

- Én måned senere ville han ikke kunne kjørt opp den gaten

Les også

- Har diskutert hva vi skal skrive

— Det er for å beskytte de pårørende og de overlevende. Hadde alle disse møtt opp, ville salen vært full. Reglene er slik at foreldrene kan ta med en ekstra følgeperson, men da vil for eksempel en tante komme litt ut i rekken. Her kommer gjerne søsken først, sier han. - Er det mulighet for at tingretten vil åpne for andre også etter neste mandag?

— Jeg kan ikke utelukke noe, men da må vi først få klarsignal ifra Oslo. Det har kommet færre mennesker enn forventet, så vi har plass. Vi har i alt 80 plasser, sier direktøren.

29 personer møtte opp i Bergen tingrett i dag.

VIL LÆRE: Ane Hølland og Espen Johnsen studerer psykologi og ønsker å se på hvordan en rettssak fungerer. – Det er relevant for studiet, samtidig som vi lærer noe om rettsprosessene, sier de. Foto: HANNE LOUISE ÅKERNES

Publisert
  1. 22. juli