• Vi håper vår historie kan bidra til større åpenhet, skriver KrF-leder Knut Arild Hareide på Facebook. I april mistet han og konen Lisa Maria sitt ufødte barn i en spontanabort.

Denne julen skulle parets datter Sara Margrete egentlig ha vært storesøster, men barnet som den lille familien ventet, døde i morens mage da hun var fire måneder på vei, forteller Hareide.

Nyheten om at barnet var dødt, fikk paret samme dag som en av de viktigste politiske seirene KrF har oppnådd, reservasjonsløsningen for leger, ble presentert for mediene. Mens Høyres Bent Høie presenterte saken på pressekonferansen, satt Hareide og kona på sykehuset.

Bare en snau måned i forveien hadde Hareide kunngjort at de ventet sitt andre barn.

— Jeg bebreider meg selv for at jeg allerede hadde fortalt omverdenen at vi ventet barn igjen, men vi trodde begge det var trygt etter tre måneder. Det har gjort at mange har spurt etter barnet vi ventet. Det har vært vondt å si at vi mistet barnet, men samtidig har vi kjent på mye omsorg og støtte, sier Hareide, som nå går ut og forteller offentligheten om hendelsen.

Venter nytt barn

Paret venter igjen barn til våren. Også i dette svangerskapet oppsto det problemer i begynnelsen, noe som igjen sammenfalt med en viktig politisk begivenhet, den nye regjeringens statsbudsjett og støttepartienes budsjettforhandlinger.

— Året har vært krevende totalt sett. Men nå føler vi oss heldige. Til våren venter vi barn, og det har gått bra, til tross for komplikasjoner. Det er vi takknemlige for, sier Hareide til VG.

På sin egen Facebook-side har Hareide skrevet om et år med gleder og sorger for familien.

Å miste det ufødte barnet ble en vond opplevelse, skriver han.

Samtidig som har vi har møtt mye omsorg og støtte, legger han til.

- Viktig å være åpen

I løpet av den første timen etter innlegget på Facebook-siden har over 1000 mennesker trykket liker.

Nesten hundre mennesker har på rukket å kommentere det Hareide skriver. De aller fleste uttrykker medfølelse og støtte til KrF-lederen.

— Takk for at dere deler! Ja, tror det kan bidra til mer åpenhet, skriver Kjersti Pettersen, som driver jordmorklinikk i Bergen.

— Det er veldig vondt å miste et barn, uansett om det er fullbårent eller ikke. Personlig synes jeg det er godt at dere er åpen om en sår hendelse. Jeg tror det er viktig at en er åpen om vanskelige og vonde ting som skjer en, uansett hva det er, skriver Nina Valen i en kommentar.