Kiseljov forteller om familieferien som går i vasken i et lengre intervju med russiske Izvestia på fredag. Saken er omtalt både i nyhetstjenesten Barents Observer, som drives av Barentssekretariatet i Kirkenes, og i VG søndag.

Kiseljov er en russisk journalist som i desember i fjor ble utnevnt av president Vladimir Putin til å lede den nye russiske regjeringens nyhetsbyrå. Han er kjent for å snakke varmt om Putins politikk, og snakke ufint om Vesten.

Kiseljov er imidlertid et velkjent navn for skandinaviske kolleger. På 90-tallet møtte han ofte sine journalistkolleger på den andre siden av grensen i nord. I fjor høst inviterte et nettverk av russiske, norske, finske og svenske journalister, som alle dekker Barents-regionen i sitt arbeid, den kontroversielle russiske journalisten til sitt årlige møte i Kirkenes sent i april.

Initiativet til å invitere Kiseljov ble tatt lenge før EU kunngjorde sanksjonslisten mot Russland i mars, og som Norge følger.

— Som en person som er 100 prosent venn av Norge, rammes jeg av norske sanksjoner hvis mål er å hindre ytringsfrihet. Flott! Jeg synes ikke dette er så veldig gjennomtenkt, sier Kiseljov som studerte norsk ved universitetet i Leningrad og snakker språket flytende.