Venstre-leder Trine Skei Grande spilte ut tante-kortet da hun talte til sitt landsmøte fredag. Hun er tante til en gutt som heter Linus, og talen handlet mye om ham og hans fremtid. Venstrefolket lot seg høflig begeistre.

Venstre har verken dype konfliktsaker eller dramatiske valg under helgens landsmøte. Lederens tale var derfor en pedagogisk gjennomgang av partiets politikk, og hvordan lille Linus skal få det best mulig opp gjennom oppveksten, med Venstres politikk i bunn

Bort med kontantstøttet

Hun lovet en bedre barnehage, og særlig fange opp de barna som ikke går der i dag, men som kanskje trenger det mest av alle.

— Derfor vil Venstre innføre gratis kjernetid, eller gratis halvtidsplass, i barnehage for alle 3-5-åringer.- Vi kan heller ikke holde oss med ordninger som reelt sett motvirker likestilling. Derfor må vi, når vi har innført en reell rett til barnehageplass til alle fra fylte ett år, avvikle kontantstøtteordningen.

Venstrelederen ville også skape en bedre skole for sin unge nevø, som begynner på skolen om to år.

— Vi må slippe lærerne fri, og vi må slippe skolen fri. Innhold og kvalitet i skolen kommer ikke av seg selv. Noen rammer skal settes nasjonalt og være like for alle. Men mesteparten skal og må skapes av dyktige lærere og ikke minst dyktige rektorer.

— Derfor vil Venstre ha en frihetsreform i skolen.

Snill med regjeringen

Trine Skei Grande sa minst om det mange, særlig på pressebenken, ville høre mest om: Venstres forhold til den blå regjeringen, og mulighetene for å bli en del av den.

Hun kom med ufarlige stikk om klima, datalagring og arbeidsmiljøloven, der hun mener Høyre/Frp-regjeringen ikke gjør nok for å komme Venstre i møte.

Men her var ingen høylytte protester mot den politikken Erna Solbergs mannskap fører. Men hun varslet heller ingen snarlig utvidelse av regjeringen, med Venstre som en del av utvidelsen.

— Jeg har store ambisjoner for Linus, men jeg har samtidig store ambisjoner for Venstre. Vi skal vokse sammen og samtidig, varslet partilederen, og høstet stående applaus fra sine egne.

Diskuter saken under: