- Breivik er slett ikke noe mysterium

Religionshistoriker mener ideene til Breivik har en lang historie.

Publisert Publisert

IKKE ALENE: Religionshistoriker Mattias Gardell sier Breivik på langt nær er alene om sine politiske syn. Foto: SCANPIX

 • Camilla Kilnes
 • Marit Ytterland Nygård
 • Pål E. Solberg
 • Heidi Kultorp
iconDenne artikkelen er over åtte år gammel

Massemorderen Anders Behring Breivik mener Europa vil gå gjennom en turbulent periode som er smertelig, men nødvendig.

Han mener det går mot en ny krig hvor Europa skal gjenfødes som et monokulturelt patriarkalt samfunn. Men den svenske religionshistorikeren Mattias Gardell avviste hvordan disse visjonene langt fra er noe Breivik er alene om.

— Dette er ingen ny visjon. Den kjennes igjen fra det tidlige 1900-tallets historie. Breivik er intet mysterium. Han er et produkt av en lang politisk tradisjon og et politisk miljø. Han vil inspirere til etterfølgelse, sa Mattias Gardell i retten i dag.

Professor i religionsvitenskap ved Universitetet i Uppsala holdt et lengre foredrag om hvilke politiske strømninger som terroristen Anders Behring Breivik er påvirket av. Han henviste ofte til manifestet hvor Breivik har tatt lengre tekster fra andre skribenter og bloggere som deler hans tankegods.

Kritiserte rettspsykiaterne

Gardell kritiserte rettspsykiaterne Synne Sørheim og Torgeir Husby ved å bygge store deler av utilregnelighetsdiagnosen paranoid schizofreni på Breiviks konspirasjonstanker om at den muslimske verden vil overta Europa, mens den politiske venstresiden, samt mediene og kultureliten, lar det skje. Gardell sa i vitnemålet at denne virkelighetsforståelsen har en flere hundre år tradisjon.

Rettspsykiaterne har også hevdet at Breivik bruker en rekke selvkomponerte nyord, eller neologismer på fagspråket. Begreper som kulturmarxisme, selvmordshumanisme, nasjonaldarwinisme og rettferdighetsridder er imidlertid alle ord som er blitt brukt i de politiske miljøene Breivik tilhører, sa Gardell

— Jeg tar ikke stilling til rettspsykiaternes vurdering forøvrig. Jeg er ikke psykiater, men historiker og lar ekspertisen komme med sin egen bedømning.

- Skal ikke forsvare Breivik

Dommer Wenche Arntzen spurte Gardell innledningsvis hva som er hans oppdrag i forbindelse med rettssaken, hvor han svarte at han skulle gi retten bakgrunnskunnskap om det politiske miljøet som Anders Behring Breivik har hentet inspirasjon fra.

— Min oppgave er ikke å forsvare Breivik, men presentere den politiske idéverden som man møter i kompendiet. Den kontrajihadistiske tradisjonen som Breivik er en del av kulminerer i en forestilling om at muslimer vil ta over Europa, forklarte Gardell.

Gardell hevdet i retten at Breivik har latt seg inspirere av seks politiske strømninger:

1. Islamfobi

Islamofobi er ingen fobi i psykiatrisk forstand, men handler om en fordømmelse av muslimer.

Gardell viste til de to tidligere slagene i historien mellom islam og kristendom, slaget ved Poitiers og ved Vienna. Nå er det tid for det tredje, mener antijihadistene, og det er et syn som Breivik deler, ifølge Gardell.

2. Kulturkonservativ nasjonalisme

Kulturmarxistene har utestengt kulturkonservative nasjonalister, som er den eneste kraft som kan stoppe den pågående islamifiseringen, ifølge Breivik og skribentene som han siterer.

3. Antifeminisme

Gardell mener at selv om Breivik er født i 1977, drømmer han seg tilbake til 50-tallet hvor menn var menn, og kvinner var kvinner.

— Breivik mener naturen i seg selv er sexistisk, og man kan ikke bryte primære naturlover. Kvinner har nå feminisert mannen. Breivik anslår at 50 til 70 prosent av alle kulturmarxister er kvinner. Om du ikke er villig til å ta livet av kvinner, må du holde deg borte fra væpnet kamp, sa Gardell.

4. Element fra hvitmaktideologi

Breivik er redd for at den hvite rasen, og spesielt den nordiske rasen er utrydningstruet. Han mener at innvandringsforbud, statlige bidrag til renrase-familier og genbanker må til. Breivik er vel bevandret i hvit makt-litteraturen, mener Gardell.

5. Element fra høyrekristen teologi

Professoren forklarte at Breivik ser på seg selv som 100 prosent kristen, men ikke religiøs.

— Han ser dagens protestantiske norske kirke som en stor del av problemet. Institusjonen som skulle være en garanti for de norske verdiene har forfalt og bevisene er blant annet at kvinner kan bli prester, kristne har dialog med muslimer og det foregår vigsler av homofile. Mottoet til de som er tilhengere av høyrekristne ideologier kan oppsummeres i at «Gud vil ikke at du skal være en pyse».

6. Nasjonalromantiske tempelriddertradisjonen

Breivik er ikke alene om sine romantiserende korsfarerdrømmer, og han var heller ikke først med disse tankene sa Gardell i retten. English Defence League (EDL) ble trukket frem som et eksempel.

— Islamiseringen av Europa er en sekundærinfeksjon. Vest-Europa har blitt svakt og dekadent og vil bli utryddet dersom det ikke tas grep mener Breivik. Han ønsker å være del av en revolusjonær kamp hvor Europa vil gjenoppstå renset etter krigen, sa Gardell og leste opp et sitat fra Fjordman som Breivik hadde sitert i manifestet sitt: «Vi står foran en nær forestående borgerkrig. Det vil skapes en dominoeffekt, og muslimene vil atter en gang utvises fra Europa, etter store blodbad og millioner av døde kontinentet over».

Underjordisk kampmiljø

Etter pausen begynte Lippestad sin spørsmålsstilling til vitnet. Han ville først vite hvordan Gardell ser på at Breivik skal ha gjennomført terrorhandlingen alene.

– For å kunne gjøre en slik handling, å drepe 77 mennesker, ser man for seg at man har blitt sosialisert inn en slik gruppe og kanskje blitt indoktrinert. Men for Breiviks del ser det ut til at han har opptrådt alene, forklarte professoren.

— Kan du si noe mer om dette for Breiviks del, spurte forsvareren.

— Ved hjelp av Internett kan selv den mest ensomme «kriger» føle at han er en del av en større gruppe. Det handler om overbevisningen om at fienden er ved makten. Det handler om at regjeringen er styrt av en kulturmarxistisk, islamvennlig konspirasjon som vil oss hvite middelklassemenn vondt. Det er nettopp det underjordiske kampmiljøet som skal agere på egen hånd, gjerne i små celler. Det er et strategisk grep, svarte Gardell.

Lippestad ville også ha Gardells synspunkt på hvordan terroraksjonen er mottatt blant høyreekstreme.

— I disse miljøene er det vanskelig å si hvordan det vil bli mottatt, men forskning viser at de ofte lar seg inspirere, ved at de drømmer om oppmerksomheten de kan få av lignende handlinger, svarte professoren.

Publisert

Sakene flest leser nå

 1. – Jeg er hvit i huden, har blå øyne. Likevel har jeg opplevd rasisme.

 2. – Jeg har skjegg, kommer fra Syria og heter Jehad. Folk tror jeg går med bombebelte.

 3. Nakstad om demonstrasjonene: – Vi kan få en superspreder-situasjon

 4. Seksåringen fikk demonstrantene til å gå ned på kne

 5. – Barna mine har møtt rasisme på gaten, i barnehagen og på idrettsbanen

 6. – Jeg syntes han var litt treg på avtrekkeren. Til slutt tok jeg mot til meg og stilte det store spørsmålet.

 1. 22. juli