— Vi har snakket med folk om de har skjeletter i skapet, og det er det noen som har. Da har vi vurdert om de likevel kan bli statsråder, og da har svaret vært ja, sier statsminister Erna Solberg til Aftenposten.

Hvilke skjeletter det er snakk om, vil ikke Solberg kommentere.

Alle de 17 statsrådene i Solbergs regjering og de 39 statssekretærene må gjennom grundige sikkerhetsvurderinger.

Skatt og avgifter

Ifølge Aftenposten var det kandidater til roller i regjeringen som ble regnet som uaktuelle etter rundene med spørsmål og bakgrunnssjekk.

Alle har gjort litt dumme ting en gang i tiden

Ingen av statsrådene Aftenposten har snakket med, ønsker å gi noen beskrivelse av samtalene, eller hvilke spørsmål som er blitt stilt. Men ifølge kilder med kjennskap til hvordan slike prosesser foregår, er det flere temaer som går igjen, blant annet betaling av skatt og offentlige avgifter.

Brudd på plan- og bygningsloven må også fram i lyset, det samme må lovbrudd og kontakt med kriminelle nettverk.

Tøff prosess

Ifølge Aftenposten har alle statsråder vært i grundige samtaler med både Solberg og Frp-leder og finansminister Siv Jensen. Solbergs høyre hånd Julie Brodtkorb har også vært involvert, det samme har Frps Fredrik Färber.

Dagsavisen skrev tidligere i uka at gjennomgangen av kandidatene har vært en tøff prosess for flere av dem.

Solberg opplyser at statsrådene har levert en egenerklæring og snakket med henne om sine personlige interesser.

Dumme ting

— Det kommer alltid mediesaker i en ny regjering. Det er viktig at folk tenker over mediepresset de blir utsatt for. Ting som har vært oppe før, kan komme opp igjen. Alle har gjort litt dumme ting en gang i tiden. Det er viktig at jeg i så fall vet hva de dumme tingene er, slik at jeg er litt forberedt på hva som kan komme, sier Solberg til NRK.

Hun sier til Aftenposten at det er viktig at man ikke kan stille spørsmål ved habiliteten til dem som skal sitte ved Kongens bord.