Nekter straffskyld

Magnus Stangeland (Sp) og Anders Talleraas (H) nektet straffskyld da rettssaken startet i Oslo tingrett i dag.

  • Tron Strand
  • NTB
Publisert Publisert
icon
Denne artikkelen er over ti år gammel

De to tidligere stortingspolitikerne Magnus Stangeland (Sp) og Anders Talleraas (H) nektet begge skyld for tiltalen om grovt uaktsomt bedrageri da rettssaken mot dem startet i Oslo tingrett tirsdag.

Begge er tiltalt for å ha mottatt urettmessige pensjonsutbetalinger som Økokrim og Riksadvokaten mener ble utbetalt fordi de to unnlot å opplyse Stortingets pensjonsstyre om inntekter som oversteg pensjonsbeløpet.

— Nei, svarte Talleraas på spørsmålet om han erkjente straffskyld.

— Erkjenner ikke straffskyld, svarte Stangeland.

For Talleraas dreier det seg om 2,7 millioner kroner som ble utbetalt i pensjon mens han også hadde inntekter fra styrehonorarer, mens Stangeland er tiltalt for å ha mottatt 536.000 kroner for mye.

Ved godt mot

Alvorstunge, men også med godt humør, tok de to tidligere stortingsrepresentantene sin plass i rettssalen i Oslo tingrett. Stangeland ga uttrykk for at han er ved godt mot, og at han både gruer seg til saken og gleder seg til å få det overstått.

— Jeg reiser hjem så snart jeg kan. Skal fiske litt, trekke krabbeteiner. Det blir godt å kjenne sjølufta igjen, sa Stangeland før retten ble satt i rettssal 227.

Forsvare seg

Stangeland representerte Senterpartiet og var valgt inn på Stortinget i fire perioder fra 1985 til 1997. Han skal ifølge tiltalen ha fått stortingspensjon samtidig som han fikk lønn fra AS Bergen Yards, styrehonorarer og fri bil.

— Jeg forhørte meg med administrasjonen på Stortinget, som jeg gjennom tolv år hadde stor tillit til. Jeg gjorde alt jeg fikk beskjed om derfra, sa 69-åringen til NTB kvelden før rettssaken startet.

-Jeg er kommet til Oslo for å forsvare meg, la han til.

– Helt uvirkelig

Talleraas satt fem perioder på Stortinget fra 1977 til 1997. Han representerte Høyre og var valgt inn fra Møre og Romsdal. I årene 1989 til 1994 var han dessuten parlamentarisk leder for partiet.

Etter å ha forlatt politikken har Talleraas jobbet i næringslivet og hatt en rekke styreverv. 64-åringen har hele tiden gjort det klart at han nekter straffskyld.

— Jeg liker ikke å være her. Jeg har ikke gjort noe galt, og hele situasjonen er uvirkelig, sa Talleraas til NTB like før rettssaken startet.

Talleraas vil i retten hevde at han har fulgt det som var gjeldende praksis i Stortinget når det gjelder pensjoner.

— Jeg kan ikke gå ytterligere inn på dette nå, men dette vil jeg forklare meg om i retten, sier Talleraas.

Henla saker

Beløpet Talleraas er tiltalt for, var det høyeste enkeltbeløpet som ble avdekket da Riksrevisjonen i 2008 rapporterte at seks tidligere folkevalgte hadde fått for høy pensjon.

En påfølgende gransking av 56 tidligere stortingsrepresentanter konkluderte med at fire representanter hadde fått til sammen 5,7 millioner kroner for mye.

Økokrim henla i mars 2009 etterforskningen mot Høyres Tore Austad og de tidligere statsministrene Gro Harlem Brundtland (Ap) og Kjell Magne Bondevik (KrF), mens det i mai i år ble tatt ut tiltale mot Stangeland og Talleraas.

Det er satt av tre uker til saken i Oslo tingrett. (©NTB)

Publisert
Takk for at du leser BTIkke gå glipp av alle nyheter fra Vestlandets største avis.
Bli abonnent

Les mer om dette temaet

  1. Politikere risikerer fengsel

  2. Økokrim vil tiltale politikere

  3. Tre stortingspensjonister blir etterforsket

NEKTET: Anders Talleraas nektet straffskyld da pensjonssaken startet i Oslo tingrett tirsdag. FOTO: Scanpix.

BT anbefaler

Trude (38) vart brutalt overfallen på jobb. Då starta ein ni år lang kamp.

Trude Gruben Breivik og mannen hadde kjøpt nytt hus på heimstaden. Fødselspermisjonen med barn nummer to var straks over.